Okupljanje lidera
165

Nasmijani Putin i saudijski princ nabacili jedan drugome na samitu G20

Klix.ba
Sudijski princ Mohammed bin Salman i ruski predsjednik Vladimir Putin susreli su se danas sa samitu G20 u Argentini gdje su izgledali prilično uzbuđeno što vide jedan drugoga.

Širokih osmijeha lideri dvije zemlje nabacili su jedan drugome, što nije promaklo svjetskim medijima. Oni su potom sjeli jedan pored drugoga i počeli se došaptavati.

Pored Putina, saudijski prestolonasljednik razgovarao je i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i ostalim čelnicima u dvorani u kojoj se održava samit u Buenos Airesu.

Današnje okupljanje svjetskih čelnika u Buenos Airesu održava se u sjeni ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Samit stoga, kažu brojni nalitičari, predstavlja diplomatski test za saudijskog princa, pošto postoje sumnje da je Saudijska Arabija odgovorna za ubistvo Khashoggija u Turskoj prošlog mjeseca.

Podsjećamo, američka Centralna obavještajna agencija (CIA) izrazila je uvjerenje da je saudijski princ naredio ubistvo Khasoggija. Salman je, s druge strane, ubistvo Khasoggija ocijenio kao zločin koji se ne može opravdati te je najavio kako će svi krivci biti kažnjeni.