Svijet
0

Nasilje u istočnom Timoru nakon imenovanja Gusmaa za premijera

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Nasilje je u utorak izbilo u nekoliko područja Istočnog Timora, samo dan nakon što je heroj borbe za nezavisnost te zemlje Xanana Gusmao imenovan za novog premijera.

Demonstranti su bacali kamenice i palili zgrade, a snage sigurnosti koristile suzavac suzbijajući nasilje.

Gusmao je izabran za novog premijera kako bi se okončale sedmice političkog ćorsokaka nakon što nijedna stranka nije dobila većinu na junskim parlamentarnim izborima.

Vodeća suparnička stranka Fretilin osudila je, međutim, odluku kao ilegalnu.

Stotinjak mladih iz izbjegličkog logora u blizini međunarodnog aerodroma u utorak je gađalo kamenicama policiju, javila je francuska novinska agencija AFP.

Policija je potom ispalila suzavac prema grupi koja je uzvbikivala: "Fretilin! Fretilin!"

Ostali svjedoci javili su kako su vidjeli grupe koje podmeću požare na vladinim zgradama u istočnim oblastima Baucau i Viqueque.

Nemiri su izazvali strahovanja od prekida krhkog mira koji se držao od sredine 2006. kada se nasilničko sporenje između suparničkih vojnih i policijskih jedinica prelilo na ulice.

Više od 30 ljudi je ubijeno a na hiljade ih je bilo prisiljeno napustiti domove tokom nemira 2006. godine.

Junski izbori smatrani su novim početkom za mladu siromašnu zemlju, ali ni Fretilin ni stranka CNRT koju predvodi Gusmao - koji je bio istočnotimorski predsjednik do maja 2007. - nisu bili u stanju osvojiti prostu većinu.

Sedmice natezanja su se odužile, ali s malo rezultata. Na kraju je premijer Jose Ramos-Horta iskoristio svoje ustavno pravo da riješi taj spor - i izabrao je Gusmaa.

Dopisnica BBC-a iz Džakarte Lucy Williamson tvrdi da iako odluka Ramosa-Horte nosi rizik nasilne reakcije pristalica Fretilina, moguće je kako je on odlučio da zemlja ne stagnira pod manjinskom vladom, što bi predstavljalo čak i veći rizik za njenu stabilnost.