Rat u Siriji
1

Nasilje u Alepu eskalira, koriste se tenkovi, mitraljezi, helikopteri...

Klix.ba
Prema izvještajima UN-a, u posljednjih nekoliko dana je nasilje u Alepu, najvećem gradu u Siriji, znatno eskaliralo.

Sausan Ghosheh, članica UN-ove misije u Siriji, je za BBC izjavila da snage opozicije sada posjeduju teško naoružanje, uključujući i zarobljene tenkove. Ona je od obje strane zatražila da se suzdržavaju od nasilja i da tokom borbe prave razliku između civila i boraca.

Prema nekim izvještajima, Vladine snage su ubile 35 osoba u blizini Damaska, većinom nenaoružanih civila. Svi su poginuli tokom granatiranja i zauzimanja dijela grada Jdeidet Artouz, koji se nalazi jugozapadno od glavnog grada.

Prema izvještajima UN-a, posljednjih sedmica Alep je napustilo više od 200.000 ljudi. Pobunjenici kontrolišu veći dio grada iako Vladine snage tvrde da su im nanijeli teške gubitke. Lokalni komitet za koordinaciju je izjavio da je u srijedu poginulo 170 osoba. "Posljednja 72 sata smo primijetili znatno povećanje nasilja. Naši posmatrači su prijavili tešku razmjenu vatre. Koriste se i helikopteri, tenkovi, mitraljezi i artiljerija. Napadaju čak i borbenim avionima", kazala je Gnoseh.

U međuvremenu je Nacionalno vijeće Sirije kritikovalo pobunjenike zbog ubistva nekoliko zatvorenika za koje je rečeno da pripadaju vladinim snagama. Ovaj incident bi se prema nekim navodima mogao smatrati ratnim zločinom.