Svijet
11

Nasilje opet eskaliralo: Vojska iz helikoptera puca na demonstrante u Egiptu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Više desetina ljudi ubijeno je u nastavku nasilja na ulicama Egipta. Mediji javljaju da su se pristalice Muhameda Mursija sukobile sa snagama sigurnosti koje su pokušavale ugušiti današnje demonstracije.

Reporter Al Jazeere, Welid Attar, izvjestio je da vojska iz tri helikoptera puca na demonstrante koji se nalaze na Trgu Ramses.

Attar također javlja da je lično izbrojao 41 tijelo u džamiji Al-Fatah, koja je sada improvizirana bolnica na Trgu Ramses. BBC javlja da je broj mrtvih u Kairu 13, dok je 25 demonstranata ubijeno u drugim gradovima Egipta.

I egipatski državni radio prenosi da helikopteri pucaju na "naoružane ljude na Ramsesu", javlja reporterka Al Jazeere Dorothy Parvaz.

Prije nekoliko dana u nezapamćenom valu nasilja nad demonstrantima koji protestuju protiv svrgavanja Muhameda Mursija ubijeno je više od 500 ljudi.

Pristalice Mursija, ipak, ne odustaju i unatoč tome što je vojska dobila dozvolu da puca po njima i danas su se okupili u velikom broju na Trgu Ramses na "maršu bijesa" koji je organizirala organizacija Muslimanska braća čiji je Mursi pripadnik.