{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Nasilje obilježava demonstracije u Kopenhagenu

S
12.12.2009. u 20:35
0
4
Nasilje obilježava demonstracije u Kopenhagenu
0
Nasilje obilježava demonstracije u Kopenhagenu
Foto: AP
Desetine hiljada izašlo je danas na ulice Kopenhagena pozivajući na oštre i hitne mjere sa konferencije o klimatskim promjenama UN, a policija je uhapsila oko 400 demonstranata koji su bacali cigle i petarde i razbijali prozore u centru grada.
Organizatori protesta apelovali su u više navrata prije početka okupljanja na mir, pozivajući na prijateljsko ponašanje, a u govorima na protestu dominiraju pozivi na socijalnu pravdu i kritike globalnog kapitalizma.

U saopštenju policije navodi se da je uhapšeno 400 lica i da su većina pripadnici militantih grupa iz sjeverne Evrope poznatijih kao "Crni blokovi", koji su osumnjičeni za izazivanje uličnog nasilja tokom samita NATO u Strazburu prošlog aprila.

Oko 50 pripadnika policije u specijalnoj opremi natjerali su demonstrante da bježe, a neke su uhapsili.

Jedan demonstrant obučen kao Deda Mraz nosio je transparent na kome je pisalo da se zagrijavanje dva puta brže odvija na Arktiku.

Drugi demonstranti nosili su natpise sa "Ne postoji planeta B" i "Promjenite politiku a ne klimu" i "Sa prirodom nema kompromisa".

"Svake godine umre 300 000 ljudi zbog klimatskih promjena. Ovdje nije riječ o adaptaciji već klimatskim promjenama," rekao je Kumi Naidu.

Predsjedavajući grupe Prijetelji planete Zemlje Nimo Basej rekao je da se ne smije dozvoliti da trgovci ugljenikom oštete cijeli svijet, dodajući da ne postoji čisti ugalj ili čista sirovina.

Centar Kopenhagena je blokiran hiljadama pripadnika policij,e a helikopteri stalno nadlijeću grad.

"Vjerujemo da ima oko 30 000 demonstranata, ali to je samo procjena", rekao je policijski zvaničnik France pressu. Danska televizija TV2 javila je da se okupilo između 30.000 i 100.000 ljudi.

Policija je ranije upozorila demonstrante da budu mirni. "Određene granice ne smiju preći", zamjenik šefa policija Danske Per Larsen.

Vlasti su već deportovale dvojicu Britanaca zbog vandalizma i pljuvanja na policajce i jednog Francuza zbog neovlaštenog nošenja oružja.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: