Svijet
0

Nasilje na sjeveru Pakistana, 60 žrtava u odvojenim sukobima

FENA
Pakistanske oružane snage napale su artiljerijom i helikopterima protalibanske ekstremiste na sjeveru zemlje i ubile najmanje 40 sljedbenika radikalnog imama Maulana Fazlule, čime je broj žrtava među pobunjenicima u ovonedjeljnim borbama povećan na 100, saopćila je danas vojska.

U međuvremenu, pakistanske vlasti saopćile su da je najmanje 20 ljudi poginulo danas, dok je oko 100 ranjeno u sukobima sunita i šiita u plemenskom regionu na sjeverozapadu Pakistana, u blizini granice s Afganistanom.

Sukobi su izbili jučer u gradu Paračinar, u regionu Kuram, pošto je nepoznata grupa naoružanih muškaraca otvorila vatru, zbog čega je u pojedinim dijelovima grada uveden policijski sat, prenio je Reuters.

“Sedam žrtava prebačeno je od jučer u bolnicu, a još 91 osoba je na liječenju zbog zadobijenih rana”, rekao je predstavnik glavne bolnice u Kuramu.

U sukobima vojske i protalibanskih ekstremista u okrugu Svat, na sjeveru Pakistana, jučer je u svojim uporištima ubijeno oko 40 pobunjenika, više desetina je ranjeno, a ukupno ove sedmice ubijeno je 100 ekstremista i četiri vojnika, precizirao je portparol vojske, general-major Vahid Aršad, preneo je AP.

Aršad je rekao da vojska i danas nastavlja da napada položaje pobunjenika, pokušavajući da ih potisne iz Svata.

Zvaničnici su saopćili da u sukobima ima i poginulih civila, čije su kuće pogodili projektili.

Imam Fazlula, koji podržava talibansko viđenje islamskih zakona, pozvao je svoje pristalice na sveti rat - džihad protiv pakistanske vojske.

Fazlulin portparol Siradžudin potvrdio je da je vojska pojačala napade, ali tvrdi da među pristalicama njegovog pokreta ima tek nekoliko žrtava.

On je također optužio pakistansku vojsku da napadajući sela i gradove ubija nedužne ljude, dok vojska, s druge strane, tvrdi da ekstremisti koriste civile kao živi štit.

Sukobi u distriktu Svat desili su se u vrijeme posjete zamjenika državnog sekretara SAD Johna Negropontea Islamabadu, gdje je doputovao na razgovore o političkoj krizi nastaloj zbog odluke predsjednika Perveza Mušarafa da, prije dvije nedjelje, uvede vanredno stanje u zemlji.