Svijet
0

NASA za dva dana produžila misiju Atlantisa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
NASA je za dva dana produžila misiju raketoplana Atlantis i dodala četvrti izlazak u svemir za dvojicu astronauta koji će tom prilikom popravljati termičku zaštitu broda, objavio je u ponedjeljak navečer John Shannon, pomoćnik NASA-inog programa svemirskih letova.

Dva astronauta Atlantisa, Jim Reilly, veteran po svemirskim šetnjama, te John Olivas, koji je u tome početnik, završila su u utorak ujutro po srednjoevropskom vremenu prvu svemirsku šetnju u svojoj 13-dnevnoj misiji.

"Potpuno smo se saglasili o tome da nepoznanice u tehničkoj analizi i potencijalne štete nisu prihvatljive i stoga smo ih odlučili popraviti", rekao je John Shannon obraćajući se novinarima u Houstonu (Teksas).

"Ne želimo se izložiti opasnosti oštećenja opreme letjelice", dodao je.

Jedan dio izolacijskog pokrova debljine pet centimetara odlijepio se duž deset centimetara, a zbog djelovanja aerodinamičkih sila tokom polijetanja letjelice u orbitu.

Osim toga izolacijskog pokrova, letjelica se čini u odličnom stanju, naglasio je Shannon.

Tokom prvog izlaska u svemir koji je završio iza tri sata ujutro u utorak, astronauti su na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) spojila metalnu strukturu koju je raketoplan Atlantis dopremio na ISS.

Ta metalna struktura, duga 14 metara, teška 16.183 kilograma i vrijedna 367 miliona dolara, ima solarne ploče koje proizvode električnu energiju. Kada sve bude aktivirano, ta će struktura povećati proizvodnju električne struje na ISS-u za 14 kilovata.

ISS će tako imati četiri dvostruke solarne antene kada instalacija bude završena, a sa Zemlje treba biti isporučena još jedna.

Atlantis bi se tako trebao vratiti na Zemlju, tačnije na Floridu, 21. juna umjesto 19. juna kako je ranije bilo predviđeno, prenijela je Hina.

Svemirska agencija predviđa još 14 letova na ISS, od kojih 12 za instalaciju opreme i dva za dopremu rezervnih dijelova i završni servis kako bi do 2010. ISS bio završen.

ISS je projekt vrijedan 100 milijardi dolara u kojem sudjeluje 16 zemalja.

Vezani članci