Svijet
0

NASA obećala razmotriti zabranu kineskim naučnicima

Klix.ba
Američka svemirska agencija NASA obećala je razmotriti aplikacije kineskih naučnika kojima je zabranjen pristup NASA-inoj konferenciji. Naučnicima je "iz sigurnosnih razloga" zabranjeno učestvovanje, što je izazvalo bojkot vodećih američkih astronoma.

NASA-in administrator Charles Bolden naveo je kako je situacija nesretna i zamolio da vlasti, kada počnu raditi, još jednom pogledaju aplikacije naučnika.

Američka vlada je djelimično prekinula rad 1. oktobra, usljed političke krize, a 97 posto NASA-inih uposlenika je poslano kući bez plate, kao i stotine hiljada federalnih uposlenika.

"Nesreća je što je kineskim učesnicima uskraćeno prisustvo na nadolazećoj konferenciji Kepler u Istraživačkom parku Ames", napisao je Bolden kongresmenu Franku Wolfu.

Bolden je naveo kako će svaki naučnik, koji ispuni zahtjeve pristupa potrebne za strane građane, imati pravo učešća. Konferencija se treba održati od 4. do 8. novembra u Californiji.

Aplikacije šestorice kineskih naučnika odbijene su zbog zabrane pristupa građanima određenih stranih zemalja NASA-inim objektima, a koje uključuju i Kinu. Wolf je doveo u pitanje osnove za ovu zabranu, rekavši da je zabranjena svemirska saradnja sa kineskom vladom i kompanijama, ali ne i pojedincima.

Zabrana i druge sigurnosne mjere izdane su nakon što je kineski građanin pokušao ući u NASA-in objekt u Virginiji, a do sada su trebale biti uklonjene, naveo je Wolf.

Vodeći američki astronomi obećali su bojkotovati konferenciju zbog uskraćivanja pristupa kineskim naučnicima. Profesorica Debra Fischer, sa Univerziteta Yale, navodi da je među kineskim naučnicima, kojima je zabranjen pristup, i jedan njen student sa postdoktorata.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je ovu zabranu kao diskriminatornu te saopćilo kako akademski susreti trebaju biti oslobođeni politike.