{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA: Mirno spavajte, ove godine neće biti Smaka svijeta

S
2.1.2012. u 17:30
0
69
NASA: Mirno spavajte, ove godine neće biti Smaka svijeta
0
NASA: Mirno spavajte, ove godine neće biti Smaka svijeta
Mnogo je ljudi koji vjeruju da je ovo zadnja godina života na Zemlji i da će se Smak svijeta desiti 21. decembra 2012. godine. Iz Američke svemirske agencije (NASA) poručuju kako se to ipak neće desiti.
Kada se govori o Smaku svijeta, mnogi se pozivaju na kalendar drevnih Maya u kojem je 21. 12. 2012. naznačen kao dan apokalipse. Međutim, istraživači NASA-e poručuju kako nema razloga za brigu.

Prema kalendaru Maya, početkom zime 2012. godine završava se ciklus od 144,00 dana i tada bi trebao biti i kraj svijeta. Ovaj ciklus ponovljen je već 12 puta a 13 bi trebao biti i posljednji. Nakon njega, predviđa kalendar, neće biti više života na našoj planeti.

Mnogi samoprozvani stručnjaci kažu kako će planet Nibiru koji juri prema Zemlji biti uzrok Smaka svijeta. Astronomi kažu kako nema razloga za brigu.

Kao drugi uzrok nestanka života na našoj planeti navodi se gravitacijski efekt poravnjanja. Međutim, ni za ovu tvrdnju ne postoje dokazi jer su Sunce i Mjesec jedini koji imaju utjecaj na gravitaciju Zemlje. Mi to osjetimo kao plimu i oseku.

Treći uzrok nestanka života navode se solarne oluje koje se pojavljuju u ciklusima od 11 godina. Ali, ni za ovu tvrdnju ne postoje relevantni dokazi.

Kao još jedan uzrok apokalipse navode se udari kometa i asterioida u Zemlju. Zadnji takav slučaj desio se prije 65 miliona godina kad su nestali dinosaurusi. Međutim, astronimi su odbacili ovakve trvdnje kao neosnovane.

Iako nemaju dokaza, teoretičari koji zastupaju ovogodišnji Smak svijeta sve više se pojavljuju u medijima. Tako će i ostati, tvrdi portal Space.com, dok se naučnici više ne uključe u ovu problematiku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: