Svijet
0

NASA istražuje uzroke suše koja je 30-ih pogodila SAD

NINA
Objašnjenje za veliku sušu koja je 30-ih godina prošlog stoljeća razorila američku poljoprivredu i pogoršala ekonomsku krizu moglo bi biti u temperaturnoj razlici između Tihog i Atlantskog okeana, saopštili su iz Američke nacionalne agencije za svemirska istraživanja (NASA).

Kako javlja agencija AFP, istraživači NASA-e su razvili informatički model na osnovi kojeg su rekonstruirali klimatske uslove koji su vladali u to vrijeme, a detalji istraživanja su objavljeni u najnovijem broju američkog časopisa "Science".

Prema istraživačima NASA-e, temperature niže od normale na površini južnog Pacifika i više od normale u južnom Atlantiku od 1931. do 1939. stvarale su uslove za pojavu suše.

Te abnormalne temperature na površini mora utjecale su na promjenu klime i vjetrove na malim visinama, smanjujući razinu vlažnosti koja je dolazila iz Meksičkog zaljeva, što je sve zajedno dovelo do odsutnosti kiša na Srednjem zapadu SAD-a.

Temperature okeana utjecale su na slabljenje strujanja zraka na niskim visinama iz Meksičkog zaljeva prema središnjim dijelovima SAD-a, koje je u američku žitnicu donosilo vlažnost i kišu. Poslije toga uslijedila je suša, praćena vrtlozima prašine.

"Suša koja se dogodila tridesetih godina predstavlja najinteresantniji klimatski fenomen u historiji ove zemlje. Istraživanjem uzroka i načina na koji se to dogodilo može nam pomoći u predviđanju novih suša, kao i njihove povezanosti s klimatskim problemima koje imamo danas", izjavio je rukovoditelj istraživanja iz NASA-e u saveznoj državi Meryland.