{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA-ini astronauti letjeli pod utjecajem alkohola

S
27.7.2007. u 09:27
0
0
NASA-ini astronauti letjeli pod utjecajem alkohola
0
NASA-ini astronauti letjeli pod utjecajem alkohola
Foto: Reuters
Američku svemirsku agenciju (NASA) jučer su uzdrmala dva izvještaja o zdravstvenom stanju astronauta i njihovom radu uopće. Naime, u jednom izvještaju stoji da su astronauti prije i tokom jednog od letova bili pijani, a drugi optužuje NASA-ine radnike za sabotažu računara u agenciji koja je mogla imati katastrofalne posljedice.
"Stvari koje će se poslije istrage otkriti, siguran sam da će uzdrmati cijeli svijet. Bit će tu dosta saslušanja i temeljitih istraga koje se neće moći izbjeći“, kazao je za AP umirovljeni astronaut, Seymour Himmel.

Na web stranici magazina Aviation Week & Space Technology objavljen je podatak o istrazi provedenoj u NASA-i, a koja otkriva da su astronauti prije svojih letova često bili u pijanom stanju.

Zvaničnik iz svemirske agencije NASA, koji je preferirao ostati anoniman, potvrdio je da se u izvještaju nalaze ovi detalji, ali da potiču od anonimnih izvora te da nemaju nikakvu dokazanu podlogu i da se ne baziraju na činjeničnom stanju.

Vođa operacije zakazane za 7. avgust, Bill Gerstenmeier, na konferenciji za novinare nije želio komentirati izvještaj o zdravstvenom stanju astronauta ili o njihovim "pijankama“ prije letova, ali je otkrio da je jedan od kontrolora u tehnološkom sektoru presjekao kablove na izuzetno bitnom računaru saobotirajući tako operaciju. Upitan da otkrije ime radnika koji je presjekao kablove, Gerstenmeier je preferirao ne govoriti više o tom slučaju naglasivši da tadašnja operacija ni u jednom trenutku nije bila ugrožena te da je proces sve vrijeme bio pod kontrolom astronauta.

Istraga koja je otkrila ove šokantne podatke započela je u februaru kada je jedna od astronautkinja, Lisa Nowak izazvala skandala jer je fizički napala djevojku svog kolege u kojeg je bila zaljubljena. Nowak je uhapšena, a u martu je otpuštena.

Analitičari vjeruju da će rezultati izvještaja koji otkriva šokantne podatke imati teške posljedice za čelne ljude NASA-e. Skandal izazvan informacijama o konzumiranju alkohola i drugim nečasnim radnjama otežale su i nastavit će zaustavljati profesionalni rad agencije. Prema prognozama analitičara, javnosti će trebati mnogo vremena da ponovo uspostavi povjerenje prema agenciji, prenosi AP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: