Svijet
0

NASA-ini astronauti letjeli pod utjecajem alkohola

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američku svemirsku agenciju (NASA) jučer su uzdrmala dva izvještaja o zdravstvenom stanju astronauta i njihovom radu uopće. Naime, u jednom izvještaju stoji da su astronauti prije i tokom jednog od letova bili pijani, a drugi optužuje NASA-ine radnike za sabotažu računara u agenciji koja je mogla imati katastrofalne posljedice.

"Stvari koje će se poslije istrage otkriti, siguran sam da će uzdrmati cijeli svijet. Bit će tu dosta saslušanja i temeljitih istraga koje se neće moći izbjeći“, kazao je za AP umirovljeni astronaut, Seymour Himmel.

Na web stranici magazina Aviation Week & Space Technology objavljen je podatak o istrazi provedenoj u NASA-i, a koja otkriva da su astronauti prije svojih letova često bili u pijanom stanju.

Zvaničnik iz svemirske agencije NASA, koji je preferirao ostati anoniman, potvrdio je da se u izvještaju nalaze ovi detalji, ali da potiču od anonimnih izvora te da nemaju nikakvu dokazanu podlogu i da se ne baziraju na činjeničnom stanju.

Vođa operacije zakazane za 7. avgust, Bill Gerstenmeier, na konferenciji za novinare nije želio komentirati izvještaj o zdravstvenom stanju astronauta ili o njihovim "pijankama“ prije letova, ali je otkrio da je jedan od kontrolora u tehnološkom sektoru presjekao kablove na izuzetno bitnom računaru saobotirajući tako operaciju. Upitan da otkrije ime radnika koji je presjekao kablove, Gerstenmeier je preferirao ne govoriti više o tom slučaju naglasivši da tadašnja operacija ni u jednom trenutku nije bila ugrožena te da je proces sve vrijeme bio pod kontrolom astronauta.

Istraga koja je otkrila ove šokantne podatke započela je u februaru kada je jedna od astronautkinja, Lisa Nowak izazvala skandala jer je fizički napala djevojku svog kolege u kojeg je bila zaljubljena. Nowak je uhapšena, a u martu je otpuštena.

Analitičari vjeruju da će rezultati izvještaja koji otkriva šokantne podatke imati teške posljedice za čelne ljude NASA-e. Skandal izazvan informacijama o konzumiranju alkohola i drugim nečasnim radnjama otežale su i nastavit će zaustavljati profesionalni rad agencije. Prema prognozama analitičara, javnosti će trebati mnogo vremena da ponovo uspostavi povjerenje prema agenciji, prenosi AP.