Svijet
0

NASA će danas emitirati u svemir pjesmu Beatlesa

FENA
NASA će danas prvi put u svojoj historiji emitirati u svemir pjesmu Beatlesa "Across the Universe" radi istovremenog obilježavanja 50. godišnjice svog postojanja i nastanka popularne britanske grupe.

Emitiranje će se vršiti u pravcu polarne zvijezde Polaris, najsjajnije u konstelaciji Malog medvjeda, udaljene 431 svjetlosnu godinu od Zemlje, navodi NASA na svojoj internet stranici, prenijele su agencije.

Pjesma će putovati svemirom brzinom od oko 307.000 kilometara u sekundi. Bivši Beatles sir Paul McCartney izjavio je da je veliki entuzijast u vezi s tom inicijativom.

"Začuđujuće! Bravo NASA, prenesite našu ljubav vanzemaljcima", poručio je on tim povodom američkoj svemirskoj agenciji.

Glavni autor pjesme je John Lennon, a njegova udovica Yoko Ono ocijenila je događaj značajnim jer "obilježava početak novog doba u kome ćemo jednog dana komunicirati s milijardama planeta".

Ovo nije prvi put da NASA koristi muziku Beatlesa. U novembru 2005. godine Paul McCartney pjevao je pjesmu "Good Day Sunshine" na koncertu čiji se prijenos slušao na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) na kojoj se stalno nalazi ekipa američkih i ruskih astronauta.