Meksiko
0

Narkokartel Zetas osumnjičen za masakr 72 emigranta

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Ranjeni emigrant koji se pojavio na vojnom kontrolnom punktu je odveo meksičke marince do mjesta masakra 72 emigranta koji su ubijeni 160 kilometara od granice SAD-a.

Sumnja se da je banda "Zetas", poznata po otimanju novca emigrantima koji prolaze kroz njihovu teritoriju, u utorak ubila 58 muškaraca i 14 žena, objavio je "Associated Press".

Ako meksičke vlasti potvrde ovu priču, to će biti najstrašniji primjer odnosa bande prema emigrantima. Narkokarteli često traže skloništa i puteve kojim se kreću emigranti kako bi iznudili novac pa čak i regrutovali nove članove.

Ekvadorski emigrant Luis Freddy Lala Pomavilla koji se pojavio na punktu meksičke vojske je imao prostrelnu ranu na vratu. Marincima je rekao da je pobjegao ubicama sa ranča u San Fernandu.

Banda "Zetas" je poznata po tome da se brutalno obračunava sa onima koji prolaze kroz njen teritorij kroz koji se čak i Meksikanci ne usuđuju putovati. Otmice i ubistva se često ne prijavljuju zbog straha da policija sarađuje sa narkokartelom.

Marinci su helikopterima stigli na ranč nakon čega je usljedila pucnjava u kojoj je život izgubio jedan marinac i tri člana bande.

Marinci su zaplijenili određenu količinu oružja kojim su emigranti ubijeni.

Emigrant Luis Freddy Lala Pomavilla je potvrdio vlastima da su se napadači predstavili kao banda "Zetas". Ubijeni emigranti su iz Brazila, Ekvadora, El Salvadora i Hondurasa.

U maju ove godine vlasti su otkrile pedeset i pet tijela zakopanih u blizini deponije smeća u blizini grada Monterreya.

Njihove žrtve često završavaju zakopane sličnim mjestima nakon što ih ubiju na razne svirepe načine, pa čak i bejzbol palicama.

Banda "Zetas" također često otima emigrante kako bi tražila otkupninu od njihovih rođaka u SAD-u.