Engleska
0

Narkodileri koriste dronove za krijumčarenje droge u zatvore

Klix.ba
Policija Velike Britanije formirala je poseban tim koji će se baviti dronovima koji krijumčare drogu, oružje i mobitele u zatvore.

Prijatelji zatvorenika šalju dronove koji prelijeću visoke zidove i žice i ispuštaju pakete na mjestima gdje ih zatvorenici mogu uzeti ili slete na prozore ćelija kako bi ih zatvorenici mogli odmah unijeti u ćeliju.

U 2015. godini u zatvorima širom Engleske i Velsa srušila su se 33 drona, ali pretpostavlja se da ih je mnogo više prošlo i obavilo svoju misiju. Prema nekim podacima, na svaki dron koji padne, devet ih prođe.

Velika Britanija je donijela zakon za korištenje dronova u ove svrhe. Svi koji budu upravljali dronom za krijumčarenje stvari u zatvor mogu biti kažnjeni kaznom do dvije godine zatvora. Do sada su uhapšene dvije osobe - narkodiler Remo White-Channer i pljačkaš Romaine Gayle. Oni su dronovima slali kanabis, heroin i telefone u tri zatvora.

Novi policijski tim analizirat će dronove i utvrđivati odakle dolaze, odnosno ko njima upravlja. Tim će činiti stručnjaci specijalizovani za savremene tehnologije. U njihovom timu bit će i orlovi koji će presretati dronove, što je već praksa u Holandiji. U svemu će učestvovati i psi koji svojim lavežom upozoravaju na dolazak dronova.