{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naredno Predsjedništvo EU vodit će premijer

F
FENA
15.11.2008. u 11:41
0
1
Naredno Predsjedništvo EU vodit će premijer
0
Naredno Predsjedništvo EU vodit će premijer
Milena Vicenová
U Bruxellesu je ambasadorica Češke Republike Milena Vicenová naglasila da će predstojeće Predsjedništvo Evropske unije koje Češka od Francuske preuzima 1.1. 2009. voditi premijer, a ne predsjednik.
Geslo češkog Predsjedništva Evropske unije glasi “Evropa bez granica”. U šestomjesečnom Predsjedništvu prve polovice 2009. Češka je odredila tri težišta: vanjske odnose, energiju i gospodarstvo.

Češka će forsirati "istočno partnerstvo" sa šest zemalja: Azerbejdžanom, Gruzijom, Armenijom, Bjelorusijom, Ukrajinom i Moldavijom. Ove zemlje treba približiti Uniji. Vlastiti kohezijski programi trebali bi pokrenuti gospodarstvo. Češka se zalaže zajedno s Poljskom, Bugarskom i Rumunijom da se posebice Ukrajini pruži sredonjoročna perspektiva ulaska u Uniju, dok većina zapadnoevropskih članica Unije odbacuje ukazujući na iscrpljene kapacitete prijema.

Česi žele za vrijeme svojeg predsjedništva da se Barack Obama sastane s evropskim čelnicima. Pod češkim Predsjedništvom planirano je jačanje transatlantskih odnosa.

"Želimo da se idući američki predsjednik Barack Obama što je prije moguće sastane sa šefovima država i vlada zemalja članica", poručila je češka ambasadorica pri EU, prenosi Deutsche Welle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: