Svijet
0

"Narandžasti" u Ukrajini blizu pobjede

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinske prozapadne stranke gotovo su sigurno pobijedile na parlamentarnim izborima, pokazuju najnoviji nepotpuni rezultati objavljeni u srijedu, dok istovremeno Moskva prijeti Kijevu da će ponovno prekinuti dostavu plina.

Nakon 99,02 prebrojanih glasova, Blok Julije Timošenko i stranka predsjednika Viktora Juščenka Naša Ukrajina-Narodna samoobrana dobili su 45,03 posto glasova.

Nasuprot toj koaliciji je Stranka regija premijera Viktora Janukoviča koja je dobila 34,24 posto glasova, kojima se može pribrojiti i 9,32 posto glasova stranaka koje bi mogle koalirati s njim, što bi ukupno bilo 43,56 posto glasova.

Budući da je razlika minimalna, rekao je dužnosnik blizak predsjedničkim krugovima, "narančasti" će imati prednost od dva ili tri glasa koji će im omogućiti stvaranje koalicije.

Prema tom dužnosniku predsjednik Viktor Juščenko do kraja sedmice namjerava najaviti koaliciju sa svojom saveznicom iz narančaste revolucije Julijom Timošenko.

U tome kontekstu ruski Gazprom iznenada je zaprijetio da će smanjiti dostavu prirodnog plina Ukrajini ne isplati li Kijev do kraja oktobra dug od 1,3 milijarde dolara.

Ova prijetnja odmah je protumačena kao "upozorenje Juliji Timošenko", mogućoj kandidatkinji za dužnost premijera, na što Moskva ne gleda dobronamjerno, kaže izvor blizak ukrajinskim vlastima.

Približno 80 posto plina koji Rusija izvozi u Evropsku uniju prolazi kroz Ukrajinu. Sukob između Rusije i Ukrajine u januaru 2006. poremetio je opskrbu nekoliko zemalja EU-a plinom.

Evropska komisija, prenosi Hina, pozvala je u utorak na "brzo rješavanje" nove krize između Gazproma i Ukrajine.

S obzirom na sporo prebrojavanje glasova predsjednik Viktor Juščenko i Julija Timošenko boje se prevara, dok Centralna izborna komisija upozorava na sporost dostave podataka iz lokalnih komisija.