Svijet
0

Napuštenu djevojčicu iz blata spasili psi lutalice

Sarajevo-x.com
Stotine seljana skupili su se u udaljenom indijskom selu kako bi vidjeli bebu djevojčicu koju su spasili psi lutalice, nakon što ju je majka ostavila u blatu.

Seljani iz istočne indijske države Bihar spasili su novorođenče kad su uočili tri psa koja laju u blizini djeteta prekrivenog blatom.

“Psi su uklonili suvišnu zemlju i počeli su lajati, na što je beba zaplakala i privukla pažnju lokalnih seljana”, izjavio je viši službenik indijske vlade iz biharskog okruga Samastipur, Ram Narayan Sahani.

“O djevojčici će se brinuti bračni par bez djece, koji ju je odmah potom i usvojio”, dodao je službenik Sahani.

Policijski službenici su izjavili da su najprije tragali za majkom djevojčice, za koju vjeruju da je ostavila dijete da umre.

Pobačaj ženskih fetusa, iako ilegalan u Indiji, je široko raširena pojava s obzirom da se u Indiji tradicionalno dječacima, kao boljem spolu, daje prednost u odnosu na djevojčice. Porodice također moraju izdvajati ogromne miraze za udaje svojih kćerki.

U izvještajima Ujedinjenih nacija stoji da se svakog dana ilegalnim putem u Indiji abortira oko 2.000 ženske nerođene djece, prenosi Reuters.