{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napreduju razgovori o trgovini ekoloških proizvoda

F
20.5.2010. u 20:52
0
0
Napreduju razgovori o trgovini ekoloških proizvoda
0
Napreduju razgovori o trgovini ekoloških proizvoda
Razgovori o liberalizaciji trgovine u sektoru ekoloških proizvoda i usluga napreduju i oni će imati poseban tretman u okviru novog svjetskog trgovinskog sporazuma, izjavio je u četvrtak generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy.
On je istakao da se države bore da se što bolje pozicioniraju u tom sektoru, čija važnost znači da se u razgovorima išlo dalje od pukog povećavanja pristupa tržištu, kao u drugim sektorima, prenio je Reuters.

- Mora postojati premija za ekološke proizvode i usluge, slično kao u poljoprivredi, izjavio je Lamy na pres-konferenciji u Kopenhagenu i dodao da je proces dogovaranja liste ekoloških proizvoda koji će imati specijalan pristup složen, ali napreduje.

Pregovori o ekološkim proizvodima i uslugama čine dio Doha runde pregovora o slobodnoj trgovini, koji se odvijaju već osam godina.

Proširenje slobodne trgovine je uopšteno gledano jeftin i djelotvoran način da vlade osiguraju izlazak svojih privreda iz krize, istakao je prvi čovjek WTO-a.

On je naveo kako ne zna da li će dužnička kriza u Evropi naškoditi svjetskoj trgovini, ali je podsjetio da je WTO u martu objavio prognozu po kojoj će ove godine obim globalne trgovine porasti za gotovo deset posto nakon pada od 12 posto iz 2009.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: