Carl Bildt
0

Napredak za određene zemlje Balkana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt najavio je da se na jesen očekuju izvještaji Evropske komisije (EK) i da će to biti prilika za ocjenu učinjenog progresa za Crnu Goru i ostale zemlje Zapadnog Balkana.

Ministar Bildt je rekao da Švedska koja je 1. jula počela predsjedavanje EU-om, želi da osigura da države, kako je rekao, budu ocijenjivane prema sopstvenim zaslugama i izvođenju neophodnih reformi i ispunjenju uslova.

  • Proširenje ostaje visoko na listi prioriteta švedskog predsjedništva i nada je, da će za određen broj zemalja biti napretka, rekao je Bildt podgoričkom dnevniku “Dan”.

Ne treba, međutim, po Bildtu očekivati čudo i odlučujuće je, ipak, kako će zemlje ispunjavati neophodne tehničke uslove i pokazati rezultate u reformskim naporima da bi bili ispunjeni kriterijimi da zahtjev za kandidaturu za članstvo u EU bude prihvaćen i ostvari napredak ka početku pregovora.

Bildt je dalje kazao da će u slučaju Crne Gore od najveće važnosti biti konkretni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala, šverca droge, trgovine ljudima, korupcije i pranja novca, prenosi u subotu Tanjug.