Hluboka na Vltavi
0

Napredak ka EU zavisi od individualnih zasluga

SRNA
Ministri inostranih poslova EU potvrdili su na neformalnom sastanku u Češkoj da napredak svake zemlje zapadnog Balkana prema EU mora da se bazira na individualnim zaslugama i rigoroznoj uslovljenosti uz provođenje neophodnih političkih i ekonomskih reformi.

Šefovi diplomatija EU potvrdili su evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana i istakli da proces stabilizacije i pridruženja ostaje i dalje efikasno i sveobuhvatno oružje za pripremu zemalja ovog regiona za pridruženje Uniji.

Ministri su naglasili da napredak zemalja zapadnog Balkana prema EU može biti ubrzan pod uslovom da one ispune sve neophodne uslove, navodi se u saopštenju nakon sastanka.

Na sastanku je istaknuto da bezvizni režim treba da bude uspostavljen sa svim zemaljma zapadnog Balkana kada se za to ispune uslovi.

U tom smislu ministri smatraju da razmjena studenata i mladih stručnjaka predstavlja poseban doprinos jačanju harmonije i prevladavanju predrasuda među ljudima u regionu.

"Regionalna saradnja među zemljama zapadnog Balkana ključni je elemenat procesa stabilizacije i pridruženja. Saradnja doprinosi većem razumijevanju u regionu i pomaže da se nađu rješenja za pitanja od zajedničkog interesa kao što su energetika, transport, trgovina, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, povratak izbjeglica i kontrola granica", navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu ministri su pohvalili jednogodišnji rad Regionalnog savjeta za saradnju.

Ministri su saglasni da ekonomska kriza u Evropi zahtijeva još veću saradnju između EU, međunarodnih finansijskih institucija i zemalja zapadnog Balkana.

"Evropska unija pokazala je solidarnost sa zemljama regiona uključivši ih u plan ekonomskog oporavka Unije kako bi podržala njihovu ekonomsku stabilnost i razvoj, kao i saradnjom tokom gasne krize", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je istaknuto da je prisustvo EU na teritoriji zapadnog Balkana ključni dio sveobuhvatnog pristupa Unije.

"U BiH operacija EUFOR-a ALTEA pokazala se kao značajan činilac koji doprinosi stabilnosti i bezbjednosti zajedno sa misijom policije EU /EUPM/ čije je cilj podrška razvoju efikasnog policijskog sistema", navodi se u saopštenju.

Oni su potvrdili da ova civilna misija EU potvrđuje važnost regiona kao ključnog prioriteta za EU.

Ministri su se složili da se u slučaju Srbije čeka potpuna saradnja Beograda sa Tribunalom u Hagu, te istakli da je implementacija Privremenog sporazuma u interesu EU, Srbije i regiona.

Na sastanku su razmotreni načini jačanja evropske perspektive Kosova u kontekstu procesa stabilizacije i pridruženja.

"U tom kontekstu se očekuje studija Evropske komisije koja će biti predstavljena na jesen 2009. godine", navodi se u saopštenju i dodaje da su ministri saglasni o potrebi da se osigura puno učešće Kosova u regionalnim inicijativama i međunarodnim organizacijama na konstruktivan način.

Ministri su ocijenili uspješnom prvu godinu rada misije EULEKSA.