Nakon sporazuma Aukus
18

Napori Australije da izgladi odnose s Francuskom još uvijek ne daju rezultate

S. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zvaničnici Francuske su kazali da će svi budući razgovori između Emmanuela Macrona i australijskog premijera Scotta Morrisona, zbog posljedica Canberrine odluke da raskine ugovor o podmornicama u iznosu od 56 milijardi eura, morati biti "ozbiljno pripremljeni" i imati "sadržaj".

Elizejska palata negirala je da odbija prihvatiti Morrisonove pozive, rekavši da je predsjednik "uvijek dostupan za razgovor telefonom", ali je priznala da se ne žuri s nastavkom kontakta s Canberrom.

Francuzi su bijesni nakon što je Australija otkazala ugovor s Francuskom prije dvije sedmice u korist odbrambenog pakta sa SAD-om, Velikom Britanijom i Australijom (Aukus) bez upozorenja. Australijski zvaničnici su se od tada obratili Macronu radi razgovora s ciljem popravljanja štete i suzbijanja posljedica, ali iz Elizejske palate kažu da će svaki kontakt morati sačekati dok ne pošalju svog ambasadora nazad.

Kako se diplomatsko sukobljavanje nastavljalo, jedan dužnosnik Francuske sugerisao je da je Morrisonov ured uložio napore da unaprijed obavijesti Macrona o svojoj odluci.

Iz Morrisonove kancelarije nazvali su predsjednika 13. septembra tražeći da razgovara s njim sljedećeg dana u 10 sati, ali je obaviješten da predsjednik neće biti dostupan zbog drugih obaveza.

Francuzi su predložili poziv u četvrtak, 15. septembra u 9 sati, ali "australijska strana nije željela da se ovaj poziv održi". Umjesto toga, Morrisonova kancelarija ponovila je zahtjev za poziv 14. septembra.

Na pitanje Francuza o čemu premijer želi razgovarati nije bilo odgovora, rekao je dužnosnik. Macron je 15. septembra "u podne" primio pismo od Morrisona u kojem ga obavještava da se ugovor o podmornici s francuskom kompanijom Naval Group raskida i da će Morrison i američki predsjednik Joe Biden kasnije objaviti novi sigurnosni pakt istog dan.

Francuska vlada je rekla da je primila dodatni zahtjev za razgovor s Macronom "prije nekoliko dana", ali je odložila svaki razgovor dok se francuski ambasador ne vrati na svoje mjesto.

"Ovaj razgovor mora biti pripremljen na vrlo ozbiljan način", rekao je zvaničnik.

"Naš će se ambasador vratiti, recimo, s porukom iz Francuske koja će uokviriti našu sljedeću razmjenu s premijerom Morrisonom. Predsjednik je uvijek dostupan za telefonski razgovor s premijerom Morrisonom, ali razumijete da u sadašnjem kontekstu to treba da bude suštinski razgovor. Pripremamo se za to i kontakt će se dogoditi kad za to dođe vrijeme."

U dugoj i navodno žestokoj telefonskoj razmjeni s Borisom Johnsonom prošle sedmice, Macron je tražio objašnjenje zašto je Velika Britanija radila iza leđa Francuskoj zbog sporazuma Aukus.

Zvaničnik je rekao da nije došlo do ozbiljnog zahlađenja odnosa između dvije zemlje, ali je dodao: "Stalno čujemo kako Boris Johnson ponavlja kako voli Francusku i kako misli da smo divni, ali činjenica je da ponašanje Britanaca ovdje nije bilo ponašanje saveznika. Ono što nas zabrinjava oko afere Aukus manje je uloga Velike Britanije, a više ono što moramo riješiti sa SAD-om i Australijom. Britanija ostaje blizak partner."

Macron je rekao da je Aukusov pakt signal da Evropa mora razviti svoju globalnu odbrambenu i sigurnosnu strategiju, uključujući Indo-Pacifik, i biti manje zavisna od SAD-a.

Zvaničnik je dodao da će se uloga Francuske u Indo-Pacifiku nastaviti jer je Francuska imala "legitimne interese u regiji i zajedničku viziju za nju s brojnim partnerima, uključujući Australiju".

"Nastavit će se jer se Francuska nalazi u Indo-Pacifiku tamo imamo 1 milijun naših sunarodnika, 8.000 vojnika i mornaricu", rekao je.

Međutim, zvaničnik je dodao da se Australija, prema mišljenju Francuske, nije ponašala kako bi saveznik trebao.

"S tim u vezi, Australija je važan partner, uključujući Francusku i sve ostale evropske saveznike u Indo-Pacifiku."