SAD
0

Napokon još novca za medicinska istraživanja

FENA
Sektor medicinskih istraživanja u Sjedinjenim Državama će nakon višegodišnje stagnacije dobiti veliku infuziju gotovine koja će, kako očekuju stručnjaci, unaprijediti rad na istraživanju niza bolesti i proučavanju humanih embrionalnih matičnih ćelija.

Paket mjera za stimulaciju privrede, vrijedan 787 milijardi dolara, koji je u utorak potpisao američki predsjednik Barack Obama, uključuje i 10 milijardi dolara za Nacionalni institut za zdravlje (NIH), od kojih će više od osam milijardi dolara biti iskorišteno za finansiranje medicinskih istraživanja, a ostatak za modernizaciju istraživačkih kapaciteta, prenio je Reuters.

Vodeći istraživači očekuju da novac ode naučnicima koji pokušavaju naći bolje načine za liječenje raka, srčanih oboljenja, moždanog udara, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, gojaznosti, artritisa, Parkinsonove bolesti i niza drugih oboljenja.

Finansiranje Nacionalnog instituta za zdravlje od vitalnog je značaja za najveći dio medicinskih istraživanja u SAD-u i bilo je udvostručeno u periodu od 1998. do 2003. odlukama Clintonove administracije, ali je stagniralo posljednjih šest godina u vrijeme Bushove administracije.

Nove sume novca bit će dodatak uobičajenom finansiranju od oko 29 milijardi dolara godišnje i utrošit će se u naredne dvije godine.

Zainteresirana grupacija Research Amerika, čiji su članovi istraživački univerziteti i bolnice, kao i farmaceutske kompanije, kažu da bi ovaj dodatni novac mogao doprinijeti otvaranju 70.000 radnih mjesta jer će biti dodijeljen akademskim i naučnim institucijama širom SAD-a.