{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napetosti oko Južne Osetije

F
6.8.2008. u 15:32
0
0
Napetosti oko Južne Osetije
0
Napetosti oko Južne Osetije
Vlasti gruzijske secesionističke oblasti Južne Osetije razgovaraju o tome da li da učestvuju u pregovorima planiranim za četvrtak - u cilju smanjenja napetosti u regionu.
Gruzijski izaslanik Temur Jakobašvili je potvrdio da je spreman da otputuje u glavni grad Južne Osetije Chinvali na pregovore kojima će, kako se očekuje, prisustvovati i ruski predstavnik.

Međutim, separatističke vlasti u Južnoj Osetiji - koje uživaju podršku Moskve - podijeljene su oko pitanja da li da učestvuju u pregovorima.

EU je izrazila veliku zabrinutost zbog obnove oružanih okršaja između gruzijskih snaga i snaga Južne Osetije tokom prošlog vikenda.

Moskva je u utorak pooštrila retoriku u okviru spora sa Gruzijom oko gruzijske secesionističke pokrajine Južne Osetije - rekavši da će braniti tamošnje rusko stanovništvo, posebno u zonama sukoba, ako se nastavi eskalacija nasilja.

U saopćenju specijalnog ruskog regionalnog izaslanika Jurija Popova kaže se da Moskva neće 'ostati ravnodušna' ako stanje u Južnoj Osetiji izmakne kontroli.
Saopćenje ruskog zvaničnika je objavljeno poslije obnovljenih okršaja između jedinica gruzijske vojske i separatističkih snaga Južne Osetije, u kojima je ubijeno najmanje šest osoba, javio je BBC.

Ruske mirovne snage su na tlu Gruzije u regionima sa većinski ruskim stanovništvom od ratova koje je Tbilisi vodio sa secesionistima početkom 90-ih godina.

U sjedištu NATO-a u Bruxellesu je saopćeno također u utorak da NATO nema saznanja o gomilanju vojnih snaga savezničke Gruzije nadomak secesionističke Južne Osetije, kao ni u toj gruzijskoj oblasti.

NATO je posljednjih nekoliko dana dobijao izvještaje o nasilnim sukobima u gruzijskom regionu Južne Osetije, u kojima se govori o značajnom broju žrtava

NATO je ujedno pozvao sve strane u sporu da smanje napetost, reagirajući tako na rusku najavu da Moskva neće ostati ravnodušna ako nasilje u Južnoj Osetiji eskalira.

NATO-ova predstavnica za štampu Carmen Romero je rekla da atlantski vojni savez pomno prati stanje u Gruziji.

'NATO je posljednjih nekoliko dana dobijao izvještaje o nasilnim sukobima u gruzijskom regionu Južne Osetije, u kojima se govori o značajnom broju žrtava. Pozivamo sve strane da smanje napetosti', rekla je NATO-ova predstavnica za štampu.

Najnovije upozorenje iz Moskve je uslijedilo poslije vikenda obilježenog okršajima u Južnoj Osetiji, planinskom regionu uz granicu sa Rusijom koji se odvojio od Gruzije poslije rata vođenog početkom 1990-ih u vrijeme raspada Sovjetskog saveza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: