{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napetosti između Velike Britanije i Argentine oko Falklandskih otoka

F
20.6.2012. u 09:21
2
7
Napetosti između Velike Britanije i Argentine oko Falklandskih otoka
2
Napetosti između Velike Britanije i Argentine oko Falklandskih otoka
David Cameron
Napetosti između Velike Britanie i Argentine oko Falklandskih otoka izazvale su neugodnu situaciju između argentinske predsjednice Cristine Fernandez i britanskog premijera Davida Camerona na samitu grupe G20, koji se održava u Meksiku.
Fernandez je 30 godina nakon Falklandskog rata pokrenula široku diplomatsku ofanzivu za podršku argentinskim zahtjevima za otočjem pod britanskom upravom. Ona je London optužila za zadržavanje "kolonijalnih enklava" i zatražila razgovore o suverenitetu.

Cameron je u Meksiku prišao Fernandez kako bi joj zahvalio za podršku predloženoj reformi evropskog bankarskog sistema i potom, po njenom glasnogovorniku, postavio pitanje Falklanda. Fernandez mu je odgovorila ponudivši mu omotnicu, koju je imala među svojim spisima, u kojoj je bilo nekoliko desetaka rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) kojima se traži dijalog o tim otocima u južnom Atlantiku.

- On je odgovorio da neće razgovarati o suverenitetu na što je Fernandez odgovorila da ni ona ne želi raspravljati o suverenitetu i da samo želi razgovarati o zahtjevima UN-ovih rezolucija, rekao je glasnogovornik argentinske predsjednice. Cameron je "odbio primiti omotnicu i otišao", rekao je glasnogovornik argentinskoj televiziji sa samita.

Glasnogovornica britanskog premijera je izjavila da je Cameron prišao predsjednici i rekao joj: "Ne predlažem punu raspravu sada o Falklandima nego se nadam da ste primijetili da oni održavaju referendum i trebali bi poštovati njihova gledišta. Mi trebamo vjerovati u samoodređenje i postupati kao demokrati ovdje u G20".

- Britanski izvor je rekao da je Fernandez imala dokument sa sobom ali da nije bilo jasno želi li ga predati Cameronu ili dati snimiti kamerom. Argentinsko izaslanstvo je sa sobom imalo kameru, rekao je izvor.

Otočje koje ima 3.000 stanovnika planira održati referendum o tome žele li ostati prekomorska britanska teritorija sa samoupravom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: