Svijet
0

Napadnute tri sunitske džamije u Iraku

FENA
Najmanje tri džamije napadnute su u četvrtak južno od iračke prijestonice, saopćila je policija, što su očigledni osvetnički napadi zbog razaranja dvaju minareta na šiitskoj svetoj džamiji Al-Askarija u Samari u srijedu.

Napad u srijedu, za koji su okrivljeni sunitski ekstremisti povezani s Al-Qaidom, donio je strahovanja od izbijanja novog nasilja među muslimanskim sektama.

Bombaški napad na isti džamijski kompleks u februaru 2006. godine, u kojem je uništena zlatna kupola hrama, izazvao je krvavu osvetu.

Policija je saopćila da su četiri sunitske džamije u blizini Bagdada napadnute ili zapaljene u roku od nekoliko sati od eksplozije u Samari u srijedu, javio je AP.

Jedna od tih sunitskih džamija, koja je bila samo djelimično uništena, ponovo je napadnuta u četvrtak. Oko četiri sata ujutro pobunjenici su provalili u džamiju Hatin u Iskandariji, oko 50 km južno od Bagdada, i podmetnuli bombu unutar nje.

Silina goleme eksplozije uništila je veći dio zgrade, a žena i dijete u obližnjem stanu su ranjeni, izjavio je policajac iz Iskandarije koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da objavi informaciju.

Napadači su također pokušali provaliti u obližnju džamiju Al-Mustafa u četvrtak rano ujutro, i razmijenili su vatru sa stražarima prije nego što su stigli irački vojnici i zaustavili ih, saopćila je policija. Nije bilo nikakvih trenutnih izvještaja o žrtvama.

U Mahaweelu, 50 kilometara južno od Bagdada, napadači su otvorili vatru na džamiju Al-Bašir u zoru, saopćila je policija. Prisilili su stražare da napuste džamiju i potom su je zapalili, izjavio je lokalni policajac koji je također tražio da ostane anoniman. Zgrada je djelimično uništena, kazao je.

Također u četvrtak, policija je u Basri saopćila da su četiri čovjeka ubijena a šest ih je ranjeno u napadu na sunitske džamije dan ranije.

Napadi na džamije Otman, Al-Abajaši i Veliku džamiju u Basri uključivali su napade ručnim raketnim bacačima i zgrade su ostale samo djelimično oštećene. Basra je drugi po velični irački grad, smješten oko 550 km jugoistočno od Bagdada.

U džamiji u Samari su grobovi desetog i jedanaestog imama - Ali al-Hadija, koji je umro 868. godine, i njegovog sina Hassana al-Askarija, koji je umro u 874. Obojica su potomci poslanika Muhammada, a šiiti ih smatraju njegoviom nasljednicima.

Svetište je također u blizini mjesta gdje dvanaesti imam Mohammed al-Mahdi nestao. Al-Mahdi, poznat kao "skriveni čovjek" bio je sin i unuk dvojice imama ukopanih u džamiji Askarija. Šiiti vjeruju da će se on vratiti na Zemlju kako bi obnovio pravdu među ljudima.