Svijet
0

Napadnute dvije novopazarske televizije

FENA
Tokom emitiranja intervjua novoizabranog reisul-uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića na Regionalnoj televiziji i privatnoj TV Jedinstvo u Novom Pazaru sinoć su se gotovo istovremeno dogodila dva incidenta, u kojima je jedna osoba povrijeđena, a jedan studio praktično demoliran.

Glavni urednik TV Jedinstvo Ramiz Etemović rekao je Tanjugu da je oko 21.40 sati u studio te televizije, u kome se nalazio jedan od deset prisutnih zaposlenih, ušao nepoznati čovjek s fantomkom na glavi i letvom nasumice udarao po studiju uništavajući uređaje za emitiranje programa.

"Kada sam ušao u studio, nepoznati napadač je izvadio pištolj i zaprijetio da će nas sve pobiti", rekao je Etemović.

S uperenim pištoljem, napadač je sebi osigurao odstupnicu povlačeći se unazad i pobjegavši u mrak, objasnio je Etemović i dodao da je policija na lice mjesta stigla veoma brzo i da traga za napadačem.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica Regionalne televizije Zuhra Mumdžić potvrdila je Tanjugu da je i u toj televiziji isprebijan radnik osiguranja Fehim Bandžović koji je, zbog zadobijenih povreda, odmah prebačen u bolnicu.

Mumdžićeva je potvrdila i da je policija brzo došla na lice mjesta, ali da od napadača ili više njih nije bilo ni traga.

Ona nije mogla da kaže koliko je njih napalo Bandžovića, jer, kako je objasnila, njihov studio se nalazi na spratu, pa je, po svoj prilici, radnik osiguranja bio jedini sa kojim su on ili oni došli u kontakt, prebili ga i pobegli.

Hirurg Dragoš Vasović potvrdio je Tanjugu da je povrijeđeni Bandžović hirurški zbrinut, da ima razderotine na glavi i podlive po tijelu, ali da njegov život nije ugrožen i da će, najvjerovatnije, biti pušten na kućno liječenje.

Raskol na nivou poglavara islamske zajednice, koji traje četiri dana, nastavljen je međusobnim optužbama i incidentima.

Vrhovni Sabor Islamske zajednice Srbije sa sjedištem u Beogradu odlučio je, prije pet dana, da smijeni glavnog muftiju Muamera Zukorlića koji predvodi Islamsku zajednicu u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru.

Kao odgovor na to, Sabor Islamske zajednice u Novom Pazaru je na sjednici u subotu pružio bezrezervnu podršku muftiji Zukorliću. Obraćajući se građanima ispred Mešihata, poslije sjednice Sabora, Zukorlić je za svoju smjenu optužio vlast u Beogradu, lokalnu vlast u Novom Pazaru, kriminalce i imame koji, kako je rekao, rade za obavještajne službe.

Zukorlić je oštro optužio beogradske medije da su odgovorni jer su svojim izvještavanjem proteklih dana doprinijeli medijskoj popularizaciji jednog, kako je rekao, nedostojnog događaja kakav je bio Vrhovni sabor koji ga je smijenio.

Sinoćnji odvojeni incidenti su četvrti u nizu. U petak je u prijepoljskoj centralnoj džamiji pohapšena grupa ljudi zbog nošenja oružja, a slično se dogodilo i u subotu u Sjenici gdje je izbio verbalni sukob Zukorlićevih pristalica i onih koji podržavaju novoizabranog reisa Zilkića.

Iako je policija bila na licu mjesta i u Regionalnoj i u TV Jedinstvo, načelnik novopazarske policijske uprave Muamer Nicević nije sinoć mogao da iznese detalje incidenata.