Svijet
32

Napadnuta sjedišta prokurdske stranke HDP u Turskoj

Klix.ba
Istanbulom su večeras odjeknule dvije eksplozije, a širom Turske zabilježeni su napadi na sjedišta prokurdske stranke Narodna demokratska partija (HDP).

Kako javljaju turski mediji, napadnuto je nekoliko kancelarija ove stranke, a svjedoci su ispričali da je u istanbulskom distriktu Beylikduzu grupa od 30 do 40 ljudi provalila vrata, razbila prozore i zapalila sjedište HDP-a. Vatrogasci i policija su na mjestu događaja.

Jedno od sjedišta HDP-a (Foto: Twitter)
Jedno od sjedišta HDP-a (Foto: Twitter)

Kurdski mediji javljaju da su kancelarije HDP-a napadnute i u Ankari, Izmiru, Canakkaleu, Hatayu i Erzincanu. Zasad nijedna grupa nije preuzela odgovornost.

Ovi napadi dešavaju se u istom danu u kojem je najmanje 13 turskih vojnika ubijeno i 56 ranjeno kada je u gradu Kayseriju eksplodirao autobus dok je prolazio pored automobila punog eksploziva u blizini univerzitetskog kampa.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan poručio je da je njegova zemlja "pod prijetnjom napada terorističkih grupa koje daju sve od sebe da blokiraju napredak Turske", pritom aludirajući na Kurdistansku radničku stranku (PKK).

HDP, drugu opozicionu snagu i treću stranku u Turskoj, vlada redovno optužuje da podupire PKK koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija stavili na spisak "terorističkih organizacija".

Nakon napada u Kayseriju uhapšeno je sedam osoba, a videosnimci agencije Dogan prikazali su kako bijesnu demonstranti ulaze u zgradu gdje su stranačke prostorije HDP-a, bacaju papire na ulicu i skidaju ploču sa njenim imenom.

Napad u Kayseriju (Foto: EPA)
Napad u Kayseriju (Foto: EPA)

U međuvremenu su iz HDP-a osudili napad na turske vojnike i pozvali na okončavanje politike i govora koji u društvu podstiču polarizaciju, mržnju i nasilje.