Svijet
0

Napadnut naftovod u Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na jednome iračkom naftovodu eksplodirala je bomba u četvrtak, što je prekinulo snabdijevanje i izazvalo veliki požar u južnom Iraku blizu granice s Kuvajtom, saopćio je zvaničnik.

Naftovod prenosi naftu iz okolnih naftnih polja do cisterni u Basri radi izvoza u regiju Zaliva, kazao je zvaničnik iz kompanije South Oil. On je, međutim, izjavio da su cisterne bile pune i da izvoz još nije ugrožen, javio je AP.

Zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, izjavio je da se eksplozija desila oko ponoći i da je vatra bjesnila četiri sata prije nego što je suzbijena u popodnevnim satima.

Kazao je da je nafta prestala doticati iz polja u cisterne za skladištenje, ali da su zalihe dovoljne i da izvoz nije ugrožen.

Napad se desio kod Sawfana, u blizini granice s Kuvajtom, kazao je zvaničnik, dodajući kako očekuje da će požar u potpunosti biti suzbijen tokom dana. Ministarstvo nafte u Bagdadu nije bilo odmah dostupno radi komentara.

Irak izvozi oko dva miliona barela nafte dnevno, od kojih se oko 1,6 miliona izvozi kroz luku Basra a 300.000 se ispumpava iz sjevernog grada Kirkuka do turske luke Ceyhan.

Proizvodnja nafte opala je od američke invazije u martu 2003. Naftovodi i posade za njihovo održavanje često su meta napada pobunjenika, a ima i korupcije, lošeg rukovođenja i krađa u naftnom sektoru.