Vadžid Šamsul Hasan
0

Napadi u Mumbaiju nisu planirani u Pakistanu

FENA
Foto: AFP//File
Foto: AFP//File
Visoki zastupnik Pakistana u Britaniji Vadžid Šamsul Hasan izjavio je danas da je istraga pokazala da teroristički napadi u indijskom finansijskom centru Mumbaiju nisu planirani u Pakistanu.

"Koliko su do sada istražitelji mogli da ustanove, pakistanska teritorija nije korištena", rekao je pakistanski diplomat u intervjuu indijskoj TV stanici NDTV.

Ovo je prvi put da je neki pakistanski zvaničnik komentirao bilo koji detalj iz dosjea s dokazima koji je New Delhi prošlog mjeseca dostavio Islamabadu u vezi s novembarskim napadima u Mumbaiju, u kojima je ubijeno 179 ljudi, ukazao je Reuters.

Upitan da prokomentira izjavu pakistanskog zvaničnika, portparol indijskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Indija čeka na zvaničan odgovor pakistanske vlade i da ne zna kada bi mogao da bude upućen.

I sam premijer Pakistana Jusaf Raza Gilani nedavno je najavio da će Pakistan "veoma ubrzo" objaviti detalje koji se tiču istrage.

Napadi u Mumbaiju su doveli do razmjene veoma teških riječi na liniji New Delhi - Islamabad pošto Indija tvrdi da su napade izveli Pakistanci koji su imali podršku pakistanskih obavještajnih službi.

Pakistan je do sada odbacivao takve tvrdnje, najavljujući da je spreman na saradnju sa indijskim vlastima u istrazi o napadima.

Politički analitičari u Indiji smatraju da se Pakistan i dalje nalazi u "stanju odbijanja" odgovornosti i da, stoga, indijske vlasti moraju da preduzmu energičnije poteze.