Talibani
0

Napadi u Kandaharu upozorenje Mekristalu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Talibanski pobunjenici preuzeli su danas odgovornost za jučerašnju seriju bombaških napada u južnom afganistanskom gradu Kandaharu, u kojoj je poginulo najmanje 35 ljudi, a 57 povrijeđeno, rekavši da oni predstavljaju poruku upozorenja snagama NATO-a koje u toj oblasti planiraju veliku ofanzivu.

Portparol talibana Jusuf Ahmadi kaže da su samoubilački bombaški napadi odgovor na najavu komandanta američkih i snaga NATO-a u Afganistanu, generala Stenlija Mekristala, da će protjerati talibane iz Kandahara, dodavši da će talibani spremno dočekati ofanzivu, prenosi AP.

Akcija, u kojoj su juče bombaši-samoubice aktivirali eksplozivne naprave u blizini hotela, zatvora, džamije, kao i raskrsnice u centru Kandahara, bila je, kako su objavili na svom veb sajtu, usmjerena protiv "neprijatelja mudžahedina" i predstavlja "upozorenje" generalu Mekristalu.

Jedna eksplozija zabilježena je juče i u blizini rezidencije Ahmeda Valija Karzaija, polubrata afganistanskog predsjednika Hamida, koji je predsjednik provincijskog savjeta.

Glavna meta napada je, prema izvještaju britanske agencije Rojters, bio zatvor, odakle su pobunjenici pokušali da oslobode zatvorenike.

"Glavna meta napada bio je zatvor, koji je veoma dobro obezbijeđen", rekao je Karzai i napomenuo da je upravo pored zatvora odjeknula najjača eksplozija.

Talibani su 2008. godine provalili u zatvor, koji se nalazi na periferiji Kandahara, oslobodivši tom prilikom 1.000 zatvorenika, među njima oko 400 talibanskih boraca.

Kandahar je glavni trgovački centar na jugu Afganistana i u njemu živi oko 800.000 ljudi.