Više uzroka
15

Napadi nožem u Velikoj Britaniji kao epidemija, setovi za zaustavljanje krvarenja na javnim mjestima

B. R.
Policija uvjerava da pomaže mladima da okrenu leđa kriminalu (Foto: EPA-EFE)
Policija uvjerava da pomaže mladima da okrenu leđa kriminalu (Foto: EPA-EFE)
Napadi nožem su veliki problem u Velikoj Britaniji, a među napadnutima su i djeca. Koliko je situacija zabrinjavajuća govori i to da se na javnim mjestima postavljaju setovi za zaustavljanje krvarenja.

Medicinski setovi u malim crvenim kutijama su postavljeni i u prodavnicama, a kako bi se zaustavilo krvarenje do dolaska hitne pomoći. Kako je objavio Euronews, riječ je o problemu koji svake godine uništava sve više života mladih ljudi.

Zločini počinjeni nožem su u martu prošle godine u Engleskoj i Walesu porasli za devet posto, u odnosu na godinu ranije, odnosno za 34 posto, u odnosu na 2010. i 2011. godinu. Prema zvaničnim statističkim podacima, registrovano je 45.000 slučajeva napada - u dnevno u prosjeku 125.

Patrick Green, izvršni direktor organizacije za borbu protiv zločina počinjenih nožem "Ben Kinsella Trust", izjavio je da većina mladih ne nosi noževe i da znaju da je pogrešno nositi nož. No, kako je kazao, postoje oni koje društvo nije uspjelo sačuvati i pomoći da donesu bolje životne odluke.

Spomenutu organizaciju je osnovala porodica tada 16-godišnjeg Bena Kinselle koji je od bivšeg britanskog premijera Gordona Browna zatražio pomoć u ličnoj borbi protiv nasilja. Tinejdžer je kasnije, 2008., ubijen nožem u noći kada se vraćao kući nakon izlaska sa prijateljima.

Green je napomenuo da je više razloga zašto se dešavaju napadi nožem. Kao razloge je istakao društvenu isključenost, siromaštvo, nejednakost i rasizam.

Pretpostavka je da je četiri posto mladih u Engleskoj i Walesu jednom ili više puta tokom godine imalo oružje. Prema istraživanju dječije dobrotvorne organizacije Barnardos i drugih organizacija koje se pozivaju na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova, većina to čini jer se osjeća ranjivo.

U martu prošle godine je nožem ili drugim oštrim predmetom ubijeno više od 280 osoba, što je rast za 19 posto, u odnosu na isti period 2021. Među ubijenima je 51 tinejdžer. Oni koji prežive napad imaju traume tokom cijelog života.

U Londonu je najveća stopa napada nožem, ali je broj onih sa smrtnim ishodom smanjen prošle godine. Stanovnici ovog grada čine 13 posto od ukupnog broja stanovnika Velike Britanije, ali je u Londonu 45 posto od ukupnog broja ubijenih nožem.

Britanska policija je u izjavi za Euronews istakla da pomaže mladima da okrenu leđa kriminalu. Uvjeravaju da ulažu velike napore kako bi im pomogli. Vladajući konzervativci su pooštrili zakone, povećavajući policijske ovlasti. No, Green ukazuje na to da to nije ključno u rješavanju ovog problema te poziva na njegovu ranu prevenciju.