NY Times
0

Napadi na Obamu više su štetili McCainu

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Čini se da su donedavni gnjevni ton kampanje republikanca Johna McCaina i oštri osobni napadi na demokratskog kandidata za američkog predsjednika Baracka Obamu imali povratni učinak i više štetili McCainu nego njegovoj meti, pokazala je u srijedu nova anketa dnevnog lista The New York Times i TV mreže CBS News.

Nakon nekoliko sedmica u kojima je McCainova kamapanja pokrenula niz politički snažnih napada na Obamu, povezujući ga, među ostalim, i s bivšim radikalom iz šezdesetih Billom Ayersom, anketa NYT/CBS pokazala je kako 6 od 10 ispitanih smatra da McCain vodi pretežno negativnu kampanju, trošeći više vremena za napade na Obamu nego na objašnjavanje što će raditi kao predsjednik. Podjednak postotak birača smatra da je Obama više okrenut glavnim temama predizborne kampanje nego napadima na protivnika.

Sveukupno, ispitivanje NYT/CBS pokazalo je kako bi, da su izbori danas, 53 posto vjerovatnih birača glasovalo za Obamu, a 39 posto za McCaina.

Rezultati ispitivanja objavljeni su tri sedmice prije izbora, na dan kada McCain i Obama održavaju svoju treću i posljednju TV debatu, a odvojene ankete u ključnim, tzv. nepostojanim saveznim državama koje mogu odlučiti izbore, poput Floride, Ohia, Pennsylvanije i Missourija, pokazuju da Obama povećava prednost.

No velike prednosti u anketama u SAD-u imaju povijesnu tendenciju smanjivanja u zadnjim sedmicama kampanji uoči izbora.

Izbori se održavaju u uvjetima iznimne gospodarske krize, nepovjerenja u Bushevu administraciju i dva rata koje vodi SAD, ispitivanja je ukazalo na vrlo negostoljubivo okruženje za bilo kojeg republikanca koji se natječe za Bijelu kuću.

Više od 8 na 10 Amerikanaca ne vjeruje da vlada čini ono što je ispravno, što je najveće nepovjerenje u vladu zabilježeno u ispitivanjima NY Times/CBS News poll.

McCain nastoji zadržati Bijelu kuću u rukama republikanaca u vrijeme kada je stopa odobravanja za predsjednika Georgea W. Busha 24 posto, nadomak povijesno najniže granice.

Ispitivanje NYT/CBS provedeno je telefonski od petka do ponedjeljka na uzorku od 1.070 odraslih osoba, od kojih 972 registrirana birača, uz mogućnost pogreške od tri posto.