{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napadi bespilotnim letjelicama kontraproduktivni

F
25.9.2012. u 19:49
1
1
Napadi bespilotnim letjelicama kontraproduktivni
1
Napadi bespilotnim letjelicama kontraproduktivni
CIA-in program "ciljanih" napada bespilotnim letjelicama u pakistanskim plemenskim područjima politički je kontraproduktivan, ubija velik broj civila i krši međunarodno pravo, ocjenjuju američki akademici u izvještaju koje prenosi u utorak britanski dnevnik The Guardian.
Studija univerziteta Standford i New York, nastala na temelju razgovora s očevicima, žrtvama i stručnjacima, krivi američkog predsjednika Baracka Obamu za eskalaciju "napada s potpisom" jer ciljeve bira na temelju daljinske "analize životopisa" tih ljudi i skupina.

Pakistanske porodice u tim područjima strahuju od odlaska na svadbe i pogrebe jer američki operatori bespilotnih letjelica takva okupljanja pogrešno tumače kao skupove talibana ili Al-Qaide.

"Lažno je objašnjenje da je korištenje bespilotnih letjelica u Pakistanu hirurški precizan i djelotvoran alat koji SAD čini sigurnijom zemljom jer 'ciljano ubija' teroriste s minimalnim nuspojavama ili kolateralnim žrtvama", piše u izvještaju pod naslovom "Život pod bespilotnim letjelicama" (Living Under Drones), prenijela je Hina.

Autori studije navode da je teško dobiti precizne podatke o žrtvama.

"Najdostupniji podaci" govore o između 2.562 i 3.325 mrtvih u Pakistanu između juna 2004. i septembra 2012. Od tog broja civila je bilo između 474 i 881, a među njima 176 djece.

Nadalje, "dvojbeno" je objašnjenje da takvi udari učini SAD sigurnijim jer je "broj visokorangiranih terorista ubijenih u ukupnom broju žrtava krajnje malen, oko dva posto", navodi studija i dodaje kako je "jedna studija pokazala da 74 posto Pakistanaca sada SAD drži svojim neprijateljem".

Naprotiv, američki napadi jačaju interes mladih za ulazak u paravojne skupine.

U izradi studije pomagala je londonska organizacija Reprieve koju podržava Pakistanac Nur Han. Njegov otac ubijen je američkom bespilotnom letjelicom u martu 2011., i on je tužio Veliku Britaniju kao saučesnika u tim napadima.

Bespilotne letjelice koriste se 24 sata na dan nad područjem sjeverozapadnog Pakistana. Njihova prisutnost terorizira "muškarce, žene i djecu" te izaziva "psihološku traumu".

Direktor Reprievea Clive Stafford Smith ističe da je "cijela pokrajina terorizirana stalnom prijetnjom smrću s neba" i "svakodnevni život je u raspadu".

"George W. Bush želio je stvoriti globalni 'rat protiv terorizma' bez granica, no njegov san ostvario je tek Obamin rat bespilotnim letjelicama", kaže Smith.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: