Sud u Angoli
0

Napadaču na autobus s reprezentacijom Toga 24 godine zatvora

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Angolski sud osudio je počinitelja oružanog napada na članove togoanske nogometne reprezentacije u januaru ove godine na 24 godine zatvora.

Podsjećamo, uoči Afričkog kupa nacija u Angoli dogodio se oružani napad na autobus u kojem se prevozila togoanska reprezentacija. Smrtno su stradala dvojica članova stručnog štaba reprezentacije, kao i vozač autobusa, dok je osam osoba bilo ranjeno. Među njima je bio i golman reprezentacije Kodjovi Obilale, koji je bio pogođen dvama mecima u leđa tokom napada u angolskoj pokrajini Cabindi.

Togo je zbog toga odustao od nastupa na Afričkom kupu nacija. U trenucima dok je svijet izražavao sažaljenje spram krvavog događaja, Izvršni odbor Konfederacije afričkog nogometa (CAF) je Togoancima odredio zabranu nastupa u sljedeće četiri godine, a sve uz objašnjenje da su nogometaši te reprezentacije popustili pritisku svoje vlade i zbog toga napustili turnir. Sredinom maja je CAF uvažio intervenciju predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Seppa Blattera i ukinuo zabranu igranja reprezentaciji Togoa na Afričkom kupu nacija.

Jednog od počinitelja stravičnog zločina stigla je kazna angolskog suda.

"Joao Antonio Puati osuđen je na 24 godine zatvora", izjavio je njegov odvjetnik AFP-u telefonom.

Drugi osumnjičenik za napada, Daniekl Simba, oslobođen je od sumnje za umiješanost u napad.