|

Napadaču iz Bugarske cilj bio dobiti pet minuta slave

Napadaču iz Bugarske cilj bio dobiti pet minuta slave
65
A
Anadolija
20.1.2013. u 13:07
17
komentara
65

dijeljenja
Napadaču iz Bugarske cilj bio dobiti pet minuta slave Foto: Anadolija
Napadač na lidera turskog opozicionog Pokreta za slobodu i pravo (HOH) u Bugarskoj Ahmeta Dogana, Oktay Yenimehmedov, kazao je kako je odluku o napadu donio samostalno, te da je ,"samo želio izazvati odjek u javnosti", javio je dopisnik agencije Anadolija.
Yenimehmedov je kazao policijskim dužnosnicima kako je ,"odluka o napadu bila lična u cilju izazivanja reakcije u javnosti".

Direktor Instituta za psihologiju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Bugarske Nedelco Stoycev, izjavio je novinarima da ,"napadačeva namjera nije bila ubiti Dogana".

,"Napad je bio Yenimehmedova lična odluka i iza toga ne stoji niko drugi. U njegovoj kući pronađeno je oproštajno pismo, jer je procijenio da će ga ubiti tokom napada. Želio je pokazati da Dogan nije nedodirljiv. On tvrdi da je u ovome sam, a prema njegovoj izjavi želio je pokazati da svačije mišljenje treba poštovati. Iskoristio je ovu priliku kao svojih 'pet minuta slave', te je želio objaviti stavove zajednice, a na napad gleda kao na povećanje svog ega. U oproštajnom pismu koje je ostavio svojoj majci, sebe je ocijenio kao domoljuba, samostalnu, iskrenu i etičnu osobu, a izvinio joj se što neće završiti fakultet", kazao je Stoycev.

Okružni tužilac u Sofiji Nikolay Kokinov je rekao da će Oktay Yenimehmedov biti optužen za narušavanje javnog reda i mira, te da bi mogao dobiti kaznu i do šest godina zatvora.

Ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov zahvalio se stručnjacima Instituta za psihologiju na njihovom trudu.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...