|

Napadači ubili 110 pripadnika grupe Fula u Maliju

Napadači ubili 110 pripadnika grupe Fula u Maliju
1
F
FENA
23.3.2019. u 21:17
23
komentara
1

dijeljenja
Napadači ubili 110 pripadnika grupe Fula u Maliju Foto: EPA-EFE
Napadači u Maliju u subotu su ubili najmanje 110 stočara, pripadnika etničke grupe Fula, otkrio je lokalni gradonačelnik o tom najsmrtonosnijem napadu u posljednje vrijeme u regiji pogođenoj nasiljem.
Napadi na sela Ogossagou i Welingara dogodili su se u vrijeme posjete misije Vijeća sigurnosti UN-a kojoj je cilj pronaći rješenje za nasilje koje je prošle godine odnijelo stotine života i širi se zapadnoafričkom regijom Sahel.

Moulaye Guindo, gradonačelnik lokalnog grada Bankassa, kazao je kako su naoružani muškarci, obučeni u tradicionalnu lovačku nošnju Donzo, okružili i napali Ogossagou u 04.00 sata ujutro po lokalnom vremenu, prenosi Al Jazeera Balkans.

"Pripadnici žandarmerije i dalje broje mrtve, a za sada su našli 110 tijela", rekao je Guindo.

Dodao je kako je napadnuto i obližnje selo Fula imena Welingara gdje je također zabilježen velik broj mrtvih, no još uvijek se ne zna koliko.

Među poginulima su trudne žene, djeca i stariji, objavili su sigurnosni izvori.

Jedan stanovnik sela Ogossagou smatra kako je riječ o osveti za napad ogranka Al-Kaide koji je preuzeo odgovornost za napad u petak u kojem je poginulo 23 vojnika i koji je pak prema riječima te oružane grupe bio osveta za nasilje koje je vojska Malija činila nad Fulama.

Oružane grupe povezane s Al-Kaidom i ISIL-om proteklih godina koriste etničke napetosti u Maliju, susjednoj Burkini Faso i Nigeru kako bi regrutirale borce u svoje redove i uspostavile kontrolu nad velikim teritorijem kojim praktično niko ne vlada.

Francuska vojska 2013. je intervenirala u Maliju, svojoj bivšoj koloniji, kako bi zaustavila prodiranje boraca iz pustinje na sjeveru, no militanti su od tada ponovno ojačali i osnažili svoju prisutnost u centralnom Maliju i susjednim državama.

Približno 4.500 francuskih vojnika i dalje se nalazi u Sahelu, većina njih u Maliju. Stotine vojnika u regiji imaju i Sjedinjene Američke Države.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Stranica nedostupna · Klix.ba

Stranica trenutno nije dostupna

Vrati se na početnu stranicu ili prijavi grešku na [email protected]