Svijet
0

Napadači u Kabulu oteli Francuza, ubili Afganistanca

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Naoružani ljudi oteli su francuskoga humanitarnog radnika u ponedjeljak i ubili afganistanskog vozača nacionalne obavještajne agencije koji je pokušao spriječiti otmicu, saopćio je visoki policijski zvaničnik.

Otmica je pojačala osjećaj ugroženosti među stotinama zapadnjaka koji rade u Kabulu jer je uslijedila je deset dana otkako su ubijeni Britanac i Južnoafrikanac i dvije sedmice nakon ubistva britanske humanitarne radnice u gradu.

Francuz je išao ulicom u zapadnom djelu grada kada su ga napadači i crvenoj "toyoti" zgrabili, saopćio je policajac koji je odbio da se predstavi, javio je Reuters.

Službenik Nacionalnog direktorata sigurnosne obavještajne službe koji je tuda prolazio stao je i pokušao intervenirati, ali su ga otmičari ubili, saopćio je policajac.

Afganistan je zabilježio rekordan nivo nasilja u ovoj godini dok su tvrdokorni talibanski islamisti pojačali svoju kampanjuu svrgavanja prozapadne afganistanske vlade.

Talibanski militanti oteli su desetke stranaca i stotine Afganistanaca otkako su započeli pobunu prije tri godine, ali i naoružane krimninalne bande također otimaju poslovne ljude i bogate Afganistance radi otkupnine.

Većina ih je oslobođena neozlijeđena, ali su mnogi ubijeni.