Ruske obavještajne službe
0

'Napadači iz Mumbaija povezani s Al-Qaidom'

FENA
Islamističke grupe koje su u srijedu navečer izvršile smrtonosne napade u Mombaiju povezane su s terorističkom mrežom Al-Qaida, ocijenio je u četvrtak jedan visoki zvaničnik ruskih obavještajnih službi.

"Ruske obavještajne službe raspolažu informacijma prema kojim neke grupe koje su napale Mumbai imaju kontakte s Al-Qaidom", izjavio je zvaničnik koji je želio ostati neimenovan, prenijela je agencija Ria-Novosti.

"Radi se o terorističkoj grupi Laskhar-e-Taiba. Borci iz ove grupe su imali specijalnu obuku u kampovima Al-Qaide koji se nalaze na granici između Pakistana i Indije", precizirao je on.

Prema riječima ovog zvaničnika, meta napada su prije svega bili američki i britanski državljani.

"Nije slučajno što su borci tražili u hotelima građane tih zemalja. Za nas je očigledno da su oni (teroristi) provodili naručenu akciju", kazao je on.

Ruske obavještajne službe su ukazivale svojim indijskim kolegama na prisutnost ove grupe u Indiji, izjavio je ovaj zvaničnik.

"Nažalost, Indijci su ovu grupu smatrali banditima koji sudjeluju u teritorijalnim sukobima u jednoj pakistanskoj pograničnoj zoni", kazao je on.

Odgovornost za napade je preuzela islamistička grupa koja se predstavlja kao Dekanski mudžahedini, po imenu visoravni koja pokriva veliki dio centralnoga i južnog dijela Indije.