SAD
0

Napadač u Muzeju holokausta zadrti bijelački ekstremist

FENA
Predsjednik Barack Obama izjavio je da je bio šokiran i ožalošćen ubistvom u Muzeju holokausta u srijedu, u Washingtonu, dodajući kako to pokazuje da društvo mora "ostati budno protiv antisemitizma i predrasuda u svim drugim oblicima".

Tokom prošlosedmične posjete logoru Buchenwald američki predsjednik je rekao da je taj zloglasni nacistički koncentracioni logor apsolutni prijekor onima koji poriču holokaust.

Inače, dan nakon što je ubio Stephena Jonesa, 39-godišnjeg zaštitara u Muzeju holokausta, 88-godišnji napadač - James von Brunn, koji je ranjen u napadu, nalazi se u kritičnom stanju.

Istražitelji tvrde da je von Brunn, inače veteran Drugog svjetskog rata, bio poznat kao bjelački ekstremist te da je negirao holokaust, a prema riječima njegove bivše supruge, mržnja prema Židovima i crncima izjedala ga je živog poput raka.

Policija opisuje vremešnog von Brunna kao zadrtog supremacista s dugom poviješću antisemitskih aktivnosti iza sebe.

Oko jedan sat poslijepodne u srijedu ušetao se u Muzej holokausta s puškom starom gotovo stotinu godina i otvorio vatru pri čemu je smrtno ranio zaštitara. Drugi zaštitari uzvratili su vatru i pogodili napadača. U trenutku incidenta u muzeju se nalazilo oko dvije hiljade ljudi.

Von Brunn, stanovnik Annapolisa u Merilendu, otprije je poznat policiji. Uhapšen je 1981. godine dok je pokušavao oteti guvernere Središnje banke zbog visokih kamatnih stopa, pa je zbog toga odslužio šest godina zatvora. Za odsluženu kaznu okrivio je "crnačku porotu" i "židovskog suca".

Pucnjava je dovela do odgađanja izvedbe jedne drame o antisemitizmu i rasizmu koja se u srijedu uvečer trebala prikazati u Muzeju, prenijela je VoA.

Dramu je napisala supruga bivšeg američkog ministra odbrane Williama Cohena – Janet Langhart Cohen – a govori o fiktivnom susretu žrtve holokausta Anne Frank s američkim dječakom afričkog porijekla Emmetom Tillom, kojeg su bijelci linčovali tokom pedesetih godina prošlog stoljeća.