SAD
0

Napadač iz Fort Hooda paraliziran

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bojnik Nidal Malik Hasan, optužen za prošlosedmično ubojstvo 13 i ranjavanje 38 vojnika u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu, paraliziran je od pojasa na dolje, izjavio je u petak njegov advokat.

"Izgleda da ubuduće neće moći hodati. Koliko razumijem, to se vjerojatno neće promijeniti", izjavio je Hasanov civilni advokat, umirovljeni pukovnik John Galligan.

Hasan može pokretati ruke ali trpi jake bolove, dodao je advokat u izjavi za američke TV mreže.

Pokolj u centru za medicinsku obradu vojnika, gdje je optuženi radio kao vojni psihijatar, zaustavila su dva civilna policajca, koji su Hasana nastrijelili sa četiri hitca.

Vojni tužitelji objavili su u četvrtak da je Hasan optužen u 13 tačaka za ubistvo s umišljajem, za što mu može biti izrečene smrtna kazna.

Odvjetnik Galligan je kazao da je u četvretak proveo jedan sat s Hasanom u vojnomedicinskom centru Brooke u San Antoniu, Teksas, gdje je na liječenju. Sastanku je prisustvovao i jedan član porodice optuženog, kojeg advokat nije želio identificirati.

Istražitelji još utvrđuju što je dovelo do ubilačkog pohoda 39-godišnjeg vojnog psihijatra rođenog u SAD-u od roditelja jordansko-palestinskog porijekla, koji se prijavio u vojsku odmah nakon srednje škole.

Najviši protuteroristički dužnosnik State Departmenta izjavio je u četvrtak kako izgleda da nije bilo operativnih veza između Hasana i neke strane skupine, pozivajući se na istražitelje koji ispituju veze optuženog s radikalnim islamskim svećenikom u Jemenu, koji je do 2002. propovijedao u džamiji u Falls Churchu u Virginiji kraj Washingtona, gdje je Hasan živio.