Jerusalem
0

Napadač buldožerom je bio ubica, a ne terorist

FENA
Palestinac Hussam Dwayat, koji je u srijedu izveo napad buldožerom u jevrejskom dijelu Jerusalema, ubivši troje i povrijedivši više od 40 ljudi, djelovao je sam i nije bio član neke ekstremističke organizacije, smatra izraelska policija. Rođaci i prijatelji toga oca dvoje djece prvi su rekli da on nije imao veze s ekstremistima. Advokat njegove porodice Shimon Kukush izjavio je za Radio Izrael "da se radi o ubici, a ne teroristu", prenijele su agencije.

"Mogao je ubiti svakoga, radilo se o centru Jerusalema i arapski stanovnici su također mogli biti tamo. Nekoliko minuta prije napada jeo je s grupom radnika i nije pokazivao nikakve znake u vezi s tim šta će se dogoditi, ali onda je podivljao", kazao je Kukush.

Dwayat (30), koji je radio na obližnjem gradilištu, iznenada je sjeo u buldožer i počeo se zalijetati u autobuse i automobile u prolazu, dok ga nisu savladali zaštitari koji su se popeli u vozačku kabinu i pucali iz neposredne blizine.

Izraelski premijer Ehud Olmert i ministar odbrane Ehud Barak podržavaju pozive na rušenje porodične kuće napadača.

Međutim, iako je rušenje kuća samoubica-bombaša na Zapadnoj obali ranijih godina postalo rutina, status istočnog Jerusalema je kompliciraniji. Taj dio grada je osvojen u šestodnevnom ratu 1967. godine, zajedno sa Zapadnom obalom, ali je kasnije anektiran i u njemu se primjenjuju izraelski zakon.

U trenutku dok se razmatraju legalne osnove za takav potez, sve više se vjeruje da je Dwayat djelovao sam, iako su tri palestinske ekstremističke organizacije preuzele odgovornost za napad.

Hamas i Islamski džihad nastojali su opravdati taj čin izraelskom agresijom i okupacijom, a Palestinska samouprava ga je osudila.

Napadač je imao krivični dosje u policiji ali njegove veze s ekstremistima nisu otkrivene, mada se ne isključuje mogućnost da je od nekoga dobio instrukcije za divljanje po jednoj od najprometnijih jerusalemskh ulica - Jafa putu.

Izraelski mediji ističu da je napadač nekada živio s jednom Jevrejkom, a njegovi rođaci vjeruju kako je to dokaz da nije ekstremist.

"U prošlosti je imao problema sa zakonom. Mislim da su problemi nastali dok je bio s tom Jevrejkom. Neki kažu da je bio narkoman", rekao je jedan susjed, koji je tražio da mu se ne spominje ime.

Ubrzo nakon napada policija je upala u kuću Dwayata i uhapsila njegovog oca i jednog brata.

Većina ljudi u njihovom susjedstvu bila je iznenađena kada je čula ko je napadač, izrazivši uvjerenje da se radi o ličnoj inicijativi i ne isključuju mogućnost da su ga ultraortodoksni jevrejski mladići napadali i uvrijedili.

Palestinski aktivist za prava građana Hasib Nashashibi izjavio da je Dwayat bio strogo kažnjavan i da je dobio naredbu za rušenje od izraelskih vlasti za nedozvoljenu gradnju, što bi također mogao biti motiv.

Izraelski mediji objavili su međuvremenu da su u napadu buldožerom poginule dvije žene, jedna vaspitačica i jedna učiteljica, kao i jedan stariji čovjek.

Beba jedne žrtve je preživjela, jer je majka uspjela da je doda prolazniku kroz prozor automobila, kada je vidjela da teški stroj ide prema njoj.

Napad je izazvao apel potpredsjednika izraelske vlade Haima Ramona da se arapski kvartovi jednostavno izdvoje od ostatka Jerusalema podizanjem sigurnosnog zida.

Čuli su se i pozivi da se više ne zapošljavaju arapski radnici, zahtjevi za racijama u arapskim područjima a jasno je da će ovaj neuobičajeni smrtonosni napad povećati napetost između Jevreja i Arapa koji žive u Jerusalemu.