Svijet
45

Napad u Louvreu: Muškarac nije imao eksploziv, policija ističe da je riječ o terorizmu

Klix.ba
(Foto: AFP)
Pariska policija i tužilaštvo objavili su nove informacije u vezi s napadom koji se dogodio prijepodne kada je muškarac naoružan mačetom napao vojnika ispred muzeja Louvre.

Iako je prije bilo rečeno da je muškarac nosio aktovku, to nije bila tačna informacija. Muškarac je nosio dvije torbe na leđima i pokušao je ući u prodavnicu muzeja. Napao je vojnika mačetom, te je prema navodima francuskih medija uzvikivao "Allahu Akbar".

Pregledom je utvrđeno da u torbama nije bilo eksploziva, ali je bilo pismo čiji sadržaj još nije poznat.

"Bio je agresivan i predstavljao je direktnu prijetnju, a njegovi komentari su nas naveli na to da vjerujemo kako planira izvršiti napad", kazao je šef policije Pariza Michel Cadot.

Vojnik je ispucao pet metaka u napadača koji je ranjen u nogu i abdomen. Bio je živ kada je ekipa hitne pomoći stigla, a ljekari se sada bore za njegov život u bolnici. Njegov identitet nije obljavljen.

Na mjestu događaja pronađene su dvije mačete iako se vjeruje da je bio samo jedan napadač. Još jedna osoba je privedena zbog sumnjivog ponašanja.

Vojnik kojeg je napao je dobio površinsku ranu, dok je još jedan vojnik ranjen u stomak.

Premijer Francuske Bernard Cazeneuve kazao je kako je ovaj napad bio "terorističke prirode".

Metro stanica Palais Royal Musee du Louvre je bila privremeno zatvorena, a područje oko muzeja je bilo evakuirano. U trenutku incidenta u muzeju se nalazilo blizu 1.000 posjetilaca koji su naknadno evakuirani.