Svijet
0

Napad u Kairu prije izolirani čin

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Napad u kojem je u nedjelju u Kairu ubijena jedna mlada Francuskinja izgleda više kao zaseban islamistički čin nego organizirani teroristički napad skupine, izjavili su analitičari za AFP.

Policija je objavila da su tri osumnjičene osobe uhapšene za taj napad, za koji još niko nije preuzeo odgovornost, a koji se desio blizu velikog trgovačkog bazara Han el-Halili, u kojem je poginula jedna Francuskinja a povrijeđena 24 turista, uglavnom mladi Francuzi.

Nikakva optužnica nije podignuta protiv tri osumnjičena muškarca, uhapšena na licu mjesta nakon eksplozije ručne bombe postavljene ispod kamene klupe, javila je policija.

"Istraga će reći svoje, ali izgleda da se zaista radi o primitivnom činu, koji je ciljao skupinu stranih turista, posebno Francuza", rekao je Dhia Rachwan, ekspert za radikalni islamizam.

Za Amira Šubakija, istražitelja Centra za strateške studije u centru al-Ahram, "ovaj zločin otkriva socijalno i političko nezadovoljstvo i izgleda više kao djelo pojedinca ili neke izolirane skupine".

U svojoj modernoj historiji, Egipat se neprekidno sukobljava s terorizmom. Nekoliko njegovih stranica, počev od naserovske "revolucije" 1952., ispisano je krvlju.

Tako je predsjednika Anvara al-Sadata 1981. ubio radikalni islamist, dok je predsjednik Hosni Mubarak izbjegao desetak pokušaja atentata u 28 godina svoje vladavine.

Otada, sistematski se uvodi vanredno stanje, u očekivanju protuterorističkoga zakona, koji se stalno odgađa.