SAD
0

Napad u Jemenu bio je pokušaj prodora u ambasadu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države u srijedu su objavile da je "podmukli" napad na američku ambasadu u Sani, glavnom gradu Jemena, bio neuspio pokušaj da se prodre unutar zidova kompleksa.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack rekao je novinarima u srijedu da su pojačane mjere sigurnosti u ambasadi zaustavile napadače naoružane automatskim oružjem, ručnim raketnim bacačima i najmanje s jednim autobombom. Dužnosnici su objavili da je 16 osoba ubijeno, uključujući i šest napadača.

McCormack je kazao da ni jedan Amerikanac nije ozlijeđen. Jedan čuvar ambasade iz Jemena je među ubijenima, kao i više pripadnika jemenskih snaga sigurnosti, dodao je.

Napad na ambasadu "ima sva obilježje napada al Qaide", rekao je McCormack. Bijela kuća je osudila napad i izrazila saučešće porodicama žrtava.

"Napad je nastavak prijetnje s kojom smo suočeni od nasilnih ekstremista na svome tlu i u inostranstvu", rekao je glasnogovornik Gordon Johndroe.

"Nastavit ćemo surađivati s vladom Jemena kako bismo pojačali protuterorističke aktivnosti i spriječili nove napade", dodao je Johndroe. Napad na ambasadu SAD-a u Jemenu bio je pozorno isplaniran, neki od napadača bili su obučeni u vojne odore i imali su podršku snajperske vatre", rekao je visoki američki dužnosnik za agenciju AP.

Najmanje pet eksplozija potreslo je ambasadu, a pripadnici jemenskih snaga sigurnosti, koji su prvi odgovorili na napad, dočekani su u zasjedi snajpera, kazao je jedan neimenovani američki dužnosnik, nakon internih brifinga američke administracije.