Petero uhapšeno
8

Napad u finskom gradu Turkuu policija okarakterisala kao teroristički, identificiran napadač

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Finska policija je napad u gradu Turkuu okarakterisala kao teroristički. Jutros su saopćili da je tokom noći uhapsila pet osoba u pretresu stana u Turkuu, u okviru istrage o napadu nožem u kojemu su jučer dvije osobe ubijene.

Oni su rekli da je napadač kojeg je policija ubila 18-godišnji Marokanac. Dvije osobe koje su preminule su Finci, među osam povrijeđenih su dva Šveđana i jedan Italijan.

"Prvo smo radili istragu kao ubistvo, ali tokom noći smo dobili dodatne informacije koje ukazuju na to da je ovo krivično djelo zapravo teroristički napad", saopćila je policija.

Policija je odmah jučer uhapsila glavnog osumnjičenika naoružanog nožem, pogodivši ga hicem u nogu na trgu u središtu Turkua, lučkog grada na jugozapadu Finske.

Napadač je smrtno ranio dvije osobe. Prve informacije su govorile o šestero ranjenih, ali je taj broj poslije promijenjen na osmero, među kojima je troje primljeno u bolnicu, gdje su na intenzivnoj njegi.

"Sada imamo šestero osumnjičenika u pritvoru, glavnog osumnjičenika i još petero", rekao je za AFP Markus Laine iz Državnog ureda za istragu.

"Istražujemo ulogu drugih pet osoba, ali još nismo sigurni jesu li povezane s napadom. Ispitat ćemo ih, pa ćemo poslije moći reći više. No bili su u vezi s glavnim osumnjičenikom", dodao je Laine.