{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napad ozbiljna osnova za razmatranje priznanja Osetije

F
8.8.2008. u 16:11
0
0
Napad ozbiljna osnova za razmatranje priznanja Osetije
0
Napad ozbiljna osnova za razmatranje priznanja Osetije
Foto: Reuters
Predsjednik Vijeća Federacije Rusije (gornjeg doma parlamenta) Sergej Mironov izjavio je danas da oružana agresija Gruzije protiv otcijepljene Južne Osetije daje parlamentu Rusije ozbiljan osnov za razmatranje obraćanja Chinvalija o priznanju nezavisnosti te nepriznate republike.
"Gospodin (predsjednik Gruzije Mihail) Sakašvili napravio je stratešku grešku danas: pokazao je svijetu kako se odnosi prema svojim građanima - ubija ih", rekao je Mironov.

"U svjetlu događaja, sva obraćanja koja su u više navrata upućivali građani i Južne Osetije i Abhzije, da ne žele da budu u sastavu Gruzije, dobijaju posebnu uvjerljivost", rekao je predsjednik Vijeća federacije.

"Rukovodstvo Gruzije objavilo je rat sopstvenom narodu, narod to Sakašviliju nikada neće oprostiti", rekao je Mironov i dodao da je "Rusija u stanju da zaštiti svoje građane".

Ogromna većina građana - otcijepljenih Južne Abhazije i Južne Osetije - ima pasoše Rusije.

Skupština Južne Osetije obratila se u martu ruskom Senatu sa zahtjevom za priznanje, ističući da se 6. marta navršilo 15 godina od kada je Vrhovno Vijeće ruske republike Sjeverne Osetije usvoji uredbu o priznanju Republike Južne Osetije.

"Primjer Sjeverne Osetije slijedilo je i 17 subjekata Ruske Federacije, a na referendumima 19. januara 1992. i 12. novembra 2006. o formiranju nezavisne države i objedinjavanju s Rusijom, uvjerljivo je pokazan izbor naroda", navedeno je u obraćanju.

"Danas poslije ovih događaja postoji osnovan povod i rezon da se razmotri to obraćanje parlamenta Južne Osetije", rekao je Mironov a prenio je Itar-Tass.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: