Velika Britanija
0

Napad nožem dogodi se svake četiri minute

FENA
Londonska policija uhapsila je 16-godišnjeg tinejdžera, osumnjičenog da je prošle noći u južnom dijelu Londona nožem ubio 18-godišnjaka. To je 21. žrtva napada nožem od početka ove godine u glavnom gradu Engleske, objavio je Scotland Yard.

Glasnogovornik londonske policije rekao je da su policajci pozvani zbog tučnjave u Lambethu, na jugu Londona, Pronašli su mladića izbodenog nožem; 18-godišnjak je hitno prevezen u bolnicu gdje je uskoro podlegao ozljedama.

Nedugo nakon toga policija je uhapsila 16-godišnjaka kojeg je osumnjičila za napad.

Zbog eksplozivnog porasta nasilnih ubistava mladih u Londonu nasilje i ubistva noževima postali su jednom od najvažnijih političkih tema u tome gradu.

Statistike pokazuju da je nožem počinjeno 6 posto od 2,16 miliona zločina počinjenih u Engleskoj i Walesu. Prošle godine je 130 hiljada osoba ozlijeđeno, ubijeno ili im je neko prijetio nožem.

Prema tim statistikama britanska policija došla je do podataka prema kojima na dan ima najmanje 350 napada nožem, a napad nožem događa se svake četiri minute.

Engleska i velška policija zaprimila je 22.151 prijavu zbog napada hladnim oružjem 2007. i 2008. godine, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

London, gdje je nožem od početka godine ubijena 21 osoba, grad je s najviše zaprimljenih prijava - čak 7049.