Švicarska
0

Napad na trudnicu Brazilku šokirao javnost

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ciriška policija istražuje navodni napad skinhedsa na trudnicu Brazilku koji je doveo do pobačaja njenih blizanaca dok je ona išarana inicijalima najveće švicarske desničarske stranke.

Detalji napada šokirali su švicarsku javnost i nagnali su brazilske zvaničnike da suigeriraju kako je riječ o ksenofobiji.

Ciriška policija saaopćila je da detalji napada još nisu jasni, ali je jedan čovjek nazvao policiju u ponedjeljak navečer i kazao da je ženi na ciriškoj željezničkoj stanici potrebna pomoć. Kada ju je policija našla, ona je imala natpise po koži i izjavila im je da je pobacila nakon napada.

Brazilsko ministarstvo vanjskih poslova i brazilski mediji javili su da si tri skinhedsa, od kojih je jedan imao nacistički simbol istetoviran na čelu, napala ženu pred lokalnom željezničkom stanicom u Zurichu dok je išla kući. Ona je govorila na portugalskom s majkom na mobitelu kada je napadnuta.

Brazilsko mninistarstvo vanjskih poslova izrazilo je "veliku zabrinutost" u nabrzinu dogovorenom sastanku održanom u četvrtak u Braziliji sa švicarskim diplomatima.

Ministar vanjskih poslova Celso Amorim zatražio je od švicarskih istražitelja da djeluju "transparentno" tako da obje zemlje mogu saznati šta se tačno desilo.

"To je veoma snažan izljev ksnofobije. Osoba nije opljačkana, očigledno nije ni silovana. To pokazuje da su drugi motivi bili u pitanju", izjavio je Amorim.

Slike nasmiješene trudnice pojavile su se u četvrtak u svim brazilskim novinama, skupa s onima na kojima su prikazani stomak i noge s incijalima SVP - vjerovatno za "Schweizerische Volkspartei" (Švicarsaku narodnu stranku ) - jasno vidljivi na nekoliko mjesta.

Ženu su identificirali članovi porodice kao 26-godišnju Paulu Oliveiru, pravnicu koja radi za evropskog brodskog giganta, A. P. Moller-Maersk A/S.

"Ono što su uradili mojoj kćerki nalik je na horor filmove", izjavio je ženin otac advokat Paulo Oliveira za brazilsku Globo TV. Kazao je da je ona bila porezana stotinjak puta u napadu koji je trajao 10 minuta.

Žeba se preselila u Švicarsku prije nekoliko godina da radi za Maersk, nosila je blizance i planirala je da se uskoro vjenča, kazao je njezin stric Silvio Oliveiri.

Švicarska narodna stranka ima oštar stav prema imigrantima. Ona je širila kampanju protiv švicarske integracije u Evropu i insistirala na pooštrovanju zakona o azilu kako bi se olakšala deportacija stranih državljana.

Stranka je, međutim, dio šire vladajuće koalicije i nikada nije bila povezivana s neonacizmom.

"Ovo je zemlja vladavine zakona u kojoj svako ljudsko biće zaslužuje poštovanje. Ukoliko je zaista napao neko iz naše stranke, ne bismo se ustručavali ni sekundu. On bi odmah bio izbačen", izjavio je za Associated Press Oskar Freysinger, tvrdokorni nacionalistički poslanik iz te stranke.

Brazilci su reagirali sa zgražanjem na vijest o napadu.

"Sada nemam nikakvu želju da tamo putujem. Mislim da ukoliko švicarska vlada ne ustane protiv onoga što se desilo, onda zatvara vrata Brazlicima", izjavio je bankar Samuel Mateus u Sao Paulu.