SAD
0

Napad na Siriju - upozorenje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nedjeljni napad američkih snaga na teritorij Sirije, čija je meta bio vođa mreže za prebacivanje stranih boraca preko te zemlje u Irak, bio je upozorenje sirijskoj vladi da poduzme mjere protiv "globalne prijetnje u vlastitom dvorištu" ili će to učiniti SAD, izjavio je jedan visoki američki dužnosnik a objavio je utorak The Washington Post.

"Vi morate ukloniti globalnu prijetnju iz svoga dvorišta, a ako to ne želite učiniti, mi nemamo drugog izbora nego preuzeti stvar u svoje ruke", objasnio je tu "poruku sirijskoj vladi" visoki američki dužnosnik govoreći za Post pod uvjetom da ostane neimenovan zbog osjetljivosti prekograničnih napada.

Sjedinjene Države su ponudile slično opravdanje i za nedavne prekogranične udare u Pakistanu, gdje su od augusta izvele najmanje 18 raketnih napada protiv talibana uz upotrebu bespilotnih letjelica "Predator", te najmanje jedan napad kopnenih snaga uz upotrebu helikoptera.

Bijela kuća, State Department i Pentagon u ponedjeljak su odbili komentirati napad u Siriji.

U nedjeljnom napadu ranjen je ili ubijen vođa lokalnog ogranka iračke Al-Qaide zadužen za logističke operacije u Siriji, poznat kao Abu Ghadiyah. Prema američkom ministarstvu finansija pravo ime mu je Badran Turki Hishan al-Mazidih.

U akciji su američke snage ubile nekoliko naoružanih osoba koje su predstavljale prijetnju za njih, rekao je dužnosnik za Post, ne želeći reći je li Mazidih ubijen.

"On je vodio jednu od najvećih i najproduktivnijih mreža za strane borce u Siriji i direktno je odgovoran za stotine stranih boraca koji su ubili hiljade Iračana", kazao je dužnosnik.

On je naznačio i mogućnost ponavljanja takvih napada. "Ako se mete pokažu i budu identificirane...one su u sve većoj opasnosti. Kao i u Pakistanu, bit će poduzete mjere da se to riješi", rekao je američki dužnosnik.

Američki vojni i obavještajni dužnosnici i analitičari već godinama ocijenjuju da su takvi prekogranični udari opravdani ako zemlja nije u stanju ili ne želi kontrolirati vlastiti teritorij s kojeg dolaze prijetnje. Američki udari mogu primorati takvu zemlju na akciju, kažu dužnosnici.

Vojni argument je kako "suverenitet zahtijeva i sposobnost da se on provodi silom", kazao je Anthony Cordesman, vojni analitičar Centra za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) iz Washingtona.

"Kada imate posla s državama koje ne provode svoj suverenitet i de facto postanu utočište, jedini način na koji se možete odnositi prema njima je ta vrsta operacija", zaključio je Cordesman.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem, prenosi Hina, osudio je američki napad kao "kriminalnu i terorističku agresiju", a zabrinutost su izrazili Francuska, koja predsjeda EU-om, Rusija i drugi.