Svijet
0

Napad na policiju u Cataniji bio je pripremljen

FENA
Italijanski ministar unutrašnjih poslova Giuliano Amato iznio je danas u italijanskom Parlamentu što se događalo u Cataniji za vrijeme utakmice Catania - Palermo, kada je prije četiri dana ubijen policajac Filippo Raciti.

Amato je izjavio kako je Ratici nastavio raditi i nakon što je dobio kobni udarac. Tek nakon pola sata od dobivenog udarca u trbuh, koji mu je teško ozlijedio jetru, Raciti je pao i zatim umro.

"Napad na policiju bio je pripremljen i uspio je, premda je kod stadiona Massimo bilo 1.350 djelatnika snaga reda", izjavio je Amato.

Dosad su uhapšene 34 osobe, uključujući i čuvara stadiona kod kojeg su nađene palice za bejzbol, koje upotrebljavaju nasilni navijači u napadima na policiju. Među uhapšenima ima 11 maloljetnika, a među njima je i sin policajca Giuseppea Mancarelle, koji je te večeri bio zadužen za praćenje događaja u policijskom centru u koji dolaze sve snimke sa stadiona.

"Mnogi nasilnici identificirani su zahvaljujući televizijskim kamerama postavljenim na stadionu", izjavio je Amato, koji je govorio i o specifičnosti Catanije gdje su očevi mnogih mladih u zatvorima i za te mladiće su policajci neprijatelji.

U dosadašnje 24 utakmice u Cataniji, na njih deset bilo je incidenata u kojima je ranjeno 147 osoba od kojih je 118 policajaca.